DEBATT

DEBATT: Psykisk helse

Frisk nok – til å være ensom

Nedprioritering av mennesker med langvarige psykiske lidelser er en stor samfunnsutfordring som berører mange.

ENSOM: Hva gjør du om du er syk, men akkurat frisk nok til å ikke få hjelp? Illustrasjonsfoto: Joshua Minso / Shutterstock / NTB scanpix
ENSOM: Hva gjør du om du er syk, men akkurat frisk nok til å ikke få hjelp? Illustrasjonsfoto: Joshua Minso / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange av oss ser fram til vel fortjent påskehygge på fjellet, i båthavna, eller på storbyferie. Men, ikke Ingrid, hun forsøker å stålsette seg. Både psykologen og støttekontakten tar ferie, familien har hun liten kontakt med og alle venninnene er opptatt med sitt.

Hun vet hun blir sittende igjen, alene og innestengt i den lille leiligheten et sted i Norge. Kjære Ingrid, husk at vi i Kirkens SOS er her. Alltid.

Godt hun fikk tatt en storhandel sammen med støttekontakten i går. Nå trenger hun ikke å være redd for å gå tom for mat i påsken. Ja, altså, støttekontakten har egentlig ikke lov til å hjelpe henne med å handle. De lovte hverandre å ikke si det til noen.

Ingrid går ikke ut alene. Det er ikke noe galt med bena, nei da. Noe gikk i stykker inni henne. Hun var barn den gangen, nå nærmer hun seg 60. Det er fortsatt vanskelig å gå ut blant folk. Hun føler seg utrygg, og hvis det er for mange mennesker i butikken kan panikkangsten komme. Det går bra når hun er sammen med en hun stoler på.

Ingrid er en flott dame, samfunnsengasjert, intelligent og small talk er noe hun mestrer til fingerspissene.

Komplimentene mangler ikke, de gangene hun er ute blant folk. Hun suger dem til seg, som om det skulle vært hungersnød. Ja, som for eksempel, da hun møtte naboen. Han unge, kjekke.

Her om dagen møttes de ved søppelkassene. På gode dager klarer hun å gå ned dit alene. Han løftet blikket, smilte og sa ‘hei!’. Hvem skulle trodd det? Hun som føler seg så ubetydelig. Han hadde sett henne og hun kjente at hun eksisterte!

Brevet fra kommunen hadde ligget på kjøkkenbordet et par dager. Hun kjenner at det knyter seg i magen, visste at det ville komme før eller siden. Kommunen har besluttet å ta fra henne støttekontakten, – igjen. Hun er for frisk, for alt går jo så bra når støttekontakten er der.

Hva var det statsministeren sa i nyttårstalen for tre år siden? -I åra som kommer vil regjeringen arbeide for å styrke det psykiske helsetilbudet. I dag er det ikke godt nok. Det må bli enklere å få hjelp … Ingrid sliter med å se sammenhengen. Hun har vært syk i over 30 år, og det blir stadig vanskeligere å få hjelp til de små dagligdagse tingene som får livet til å henge sammen. Det må være noe hun ikke har fått med seg, men hun orker ikke å forstå mer nå, hun er trøtt.

Ingrid våkner, det er midnatt, hun har sovet i tolv timer. Det føles som om hun ikke får puste, hjertet slår raskt, klærne er dyvåte av svette og sminken gnidd utover ansiktet. Det kjennes som om angsten aldri kommer til å slippe grepet. Det blir en lang natt og når dagen gryr er det påske.

Ingrid er et oppdiktet navn, men det finnes mange som henne, både kvinner og menn. Hver dag har Kirkens SOS nesten 500 samtaler om livets små og store utfordringer.

Noen ringer oss midt på natta, andre på dagtid. Hos oss er det alltid en vennlig stemme som svarer. Vi håper Ingrid og andre som henne tar mot til seg og ringer oss. Vi er her. ALLTID. – Også i påsken.

-Og husk å si hei til hun eller han som bor alene over gangen eller i nabohuset.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer