Anmeldelse, Kristine Storli Henningsen: «Den som elsker deg høyt»

Frisk og feminin ny krimserie

Kristine Storli Henningsens nye bok er som en chick lit-utgave av John Dickson Carr.

NY SERIE: Kristine Storli Henningsen har tidligere utgitt to lengre bokserier i pocket og flere frittstående romaner. Nå starter hun en spenningsserie med journalist-detektiven Fie Falch og hennes venninne Stella i hovedrollene. Foto: NTB SCANPIX
NY SERIE: Kristine Storli Henningsen har tidligere utgitt to lengre bokserier i pocket og flere frittstående romaner. Nå starter hun en spenningsserie med journalist-detektiven Fie Falch og hennes venninne Stella i hovedrollene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre mennesker begynner et nytt liv. Fie Falch, forkortelse for Fredrikke Marlene, hennes mann Simon og åtteåringen Lukas reiser høyt opp i fjellene til en landsby i de andalusiske høydedragene i Spania. Der flytter de inn i et gammelt hus. Fie har hjemmekontor og skriver content marketing-artikler, Simon er skiftarbeider og jobber i Nordsjøen.

Ettersom mange historier starter slik, og ikke minst siden boka har merkelappen «psykologisk thriller», forstår vi at ikke alt er som det skal.

Skummel fortid

Fie er urolig. Simon ønsker seg et barn til, men hun er i tvil. Hva er det som gnager? Dette avsnittet levner ingen tvil:

«Hun tenkte på Lucia, den unge kvinnen som hadde bodd her før henne, og som døde i dette rommet. Hun forsøkte å forestille seg ansiktet hennes. Hadde hun også ligget slik, ved siden av mannen sin, og følt at noe var grunnleggende feil?»

Dermed får vi noe å lure på, og en viss forventning om at onde ting er i gjære, både i ekteskapet og omgivelsene.

Mangfoldig

Kristine Storli Henningsen (44) har utgitt populærromanseriene «Sofia på Måkeøya» (13 bøker) og «Østenfor Vest» (åtte bøker). I tillegg tre frittstående romaner og et par sakprosabøker, en om krigsseilere og en om å være «antisuper», en humoristisk skildring om å streve for å leve godt som et alminnelig menneske.

En mangfoldig karriere, som foreløpig munner ut i denne romanen, ment som den første i en serie spenningsbøker. Vi får raskt vite mer om både Fie og Lucia, den forrige beboeren. Hun viser seg å ha vært gravid, men hengte seg rett før fødselen, på termindagen. Ryktene gikk.

Uten at Simon er klar over det, har Fie et eget motiv for å reise til landsbyen. Hun har som frilanser informert Dagbladet om at hun vil undersøke tilfellet Lucia som en cold case. Hun har tidligere vist evner som journalistisk etterforsker.

Mørke hemmeligheter

Mens hun drives av nysgjerrighet, blir Fie Falch trukket inn i landsbymiljøet. Særlig stedets kvinner driver en egen lyssky virksomhet. Og i huset skjer mystiske ting. Er det selveste Satan som er på ferde? Fie, dels hjulpet av sin frivole venninne Stella, roter i mysteriene, mens hun legger kabal, bruker sønnens drone til å spionere og skaffer seg en diger bamse av en vakthund, Bolivar (for øvrig samme navn som hunden til Donald Duck). Hun drikker dessuten mer vin enn hun egentlig har godt av.

Stort sett gjenskapes frykten i boka ved å la skumle, uforklarlige ting skje. Det er mindre effektivt når redselen forsøkes skildret, som når det står at «et gys av kulde danset oppover ryggen hennes». I stedet for å bli redd, begynner leseren å lure på om dette er en god metafor.

Det hele er lett og sommerlig underholdende, men også nifst naturligvis, som en chick lit-utgave av John Dickson Carr. Forfatteren har allerede lagt opp en ny sak for Fie Falch, som er et forfriskende og feminint tilskudd til norsk krim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer