Frisk Ullmann i ny Bergman-film

Liv Ullmann (63) er friskmeldt etter en hjertelidelse, og nyter å være skuespiller igjen etter mange år som regissør.

STOCKHOLM (Dagbladet): Innspillingen av Ingmar Bergmans (84) avskjedsfilm «Saraband» er i full gang i Stockholm, og Ullmann gleder seg over å samarbeide med sin gamle kjæreste igjen.

Hun sitter i en sofa i Sveriges Television på Oxenstiernsgatan i Stockholm. I studio 1 nede i førsteetasje foregår innspillingen av «Saraband», en løs fortsettelse av Bergmans tv-serie «Scener fra et ekteskap». Da serien ble sendt første gang i 1973, la den gatene øde hver uke og førte til et ukjent antall skilsmisser.

Privilegert

- Jeg føler meg så privilegert! Jeg bor på hotell og har et par kilometer å gå til arbeidet hver morgen. Jeg morer meg med å forsøke å finne den korteste veien, og nå tror jeg at jeg har funnet den, den går over en kirkegård. Frisk luft får jeg også, sier Ullmann fornøyd. Siste gang hun sto foran kamera i en større rolle var i 1994, da hun spilte Emma, kona til den svenske maleren Anders Zorn, i en tv-serie av og med Gunnar Hellström.

- Jeg hadde jo egentlig sluttet, men det er deilig å være skuespiller igjen, å slippe alt ansvaret regijobben fører med seg. Jeg har det så morsomt, gleder meg som et barn til hver dag, og det er flott i min alder. Da Ingmar først spurte meg om jeg ville spille Marianne igjen, var jeg redd for at jeg ikke ville greie det, lære teksten og alt sammen. Men Gud er god, eller hvem man nå skal sende en takk til. Jeg klarer å gjøre det jeg skal, sitter på hotellrommet og pugger og koser meg. Jeg var syk ei tid, men nå lever jeg mer for hver dag, sier Liv Ullmann.

Hun fikk tidligere i år problemer med hjertet og måtte sykemeldes ei tid mens tilstanden hennes ble utredet. Bergman var bekymret for om hun ville være i stand til å være med i «Saraband», men filminnspillingen har gått helt etter planen.

- Tida er blitt så uendelig verdifull for meg, sier hun.

Uenig med Bergman

I «Saraband» møtes Johan (Erland Josephson) og Marianne (Ullmann) igjen etter tretti år. Marianne oppsøker Johan i hans hjem i Dalarna, hvor han bor med sin sønn fra et tidligere ekteskap, Henrik (Börje Ahlstedt), og hans datter Karin (Julia Dufvenius). Far og sønn har et anstrengt forhold, og alle sørger over Henriks hustru Anna, som har vært død i to år.

- Marianne kommer inn i sorgen, hatet og uvennskapet. Men hun er ikke den Marianne jeg hadde ønsket hun hadde blitt: en sterk og handlekraftig kvinne som ordner opp. Ingmar er opptatt av andre problemstillinger enn meg, og det er jo han som er manusforfatter og regissør. Marianne er ikke min, men Ingmars. Men jeg føler at jeg kjenner henne så godt, hun utviklet seg så fint, og jeg ville at det skulle fortsette sånn. Hun er en sterk dame på ca. 63 år. Ingmar ville at hun skulle være 67, han er ikke riktig klok! Ikke ville han gi seg heller, men det måtte han til slutt.

Sarabande er en erotisk ladet pardans som var populær i de europeiske hoffene på 1600- og 1700-tallet. Den ble forbudt i Spania fordi den ble ansett for å være uanstendig. Bergman kaller «Saraband» en concerto grosso, en konsert for et helt orkester, men med fire solister. Den to timer lange tv-filmen vises på Sveriges Television tidligst neste høst.

Mens både Liv Ullmann og Ingmar Bergman er opptatt med filminnspilling i Stockholm, er deres datter Linn midt i lanseringen av sin tredje roman «Nåde». Men forholdet til datteren er noe Liv Ullmann ikke ønsker å snakke om.

Nye roller

I vår trakk Ullmann seg som regissør for en storfilm om Ole Bull. Arve Tellefsen var konsulent og Ketil Bjørnstad manusansvarlig, og Stein Roger Bull skulle produsere. Men Bull leverte ikke manuset videre til Norsk Filmfond fordi han mente det var for langt.

- Det var en stor skuffelse. Jeg vurderte å si nei til Ingmar da han ringte og fortalte om «Saraband», så alvorlig tok jeg Bull-prosjektet. Jeg kan ikke jobbe med en produsent som ikke tar det like alvorlig. Berømmelse kommer fort og går fort, og jeg var så hot da jeg var juryformann i Cannes i fjor, filmtilbudene strømmet på i ettertid. Hadde det blitt utnyttet skikkelig, hadde det ikke vært noe problem å skaffe penger til å realisere filmen. Det er dumt av Norge og av Norsk Filmfond ikke å sørge for at denne filmen blir laget. Jeg vil gjerne bli venner med Stein Roger Bull igjen, men jeg priser meg lykkelig over at jeg sa ja til «Saraband».

Én gang tidligere har Liv Ullmann sagt nei til Ingmar Bergman - da snakket de ikke sammen på et år etterpå.

- Ingmar hadde skrevet en rolle til meg i «Fanny og Alexander», men jeg sa nei og gjorde «Jenny» isteden. Det er det eneste jeg angrer på i hele mitt liv.

Ullmann lyser opp når vi overrekker henne dagferske norske aviser, for selv om hun tilbringer mye tid i utlandet forsøker hun å følge med på hva som skjer hjemme.

Trekker seg tilbake

- Dere har vel ikke med Se og Hør også? nærmest hvisker hun.

Ingmar Bergman har proklamert at «Saraband» er det siste han kommer til å gjøre som regissør. Etterpå vil han trekke seg tilbake til huset sitt på Fårö og se film i fred og ro. Liv Ullmann har derimot fått smaken på skuespillertilværelsen igjen med «Saraband».

- Jeg har fire regioppgaver på trappene, men kjenner at jeg ikke er overbevist om at jeg ønsker å knytte meg til nye prosjekter for så lang tid. Sånn sett er det mindre ansvarsfullt å være skuespiller. Jeg kan kanskje ikke spille Marilyn Monroe, men det fins da roller for kvinner i min alder også.

TRETTI ÅR ETTER: Liv Ullmann spiller Marianne igjen, tretti år etter at Ingmar Bergmans «Scener fra et ekteskap» gjorde furore. - Folk begynte jo å snakke sammen etter den serien, og det var det mange ekteskap som ikke tålte. Ingmars Marianne er ikke sånn som jeg hadde ønsket at hun skulle være, men hun er hans skikkelse, sier Ullmann.