Friske babyer i LAR

Det mødre i LAR sliter mest med er fordommer og moralisme.

MØDRE I BEHANDLING: Det lite som tyder på at metadon eller subutex er skadelig for fosteret på sikt, skriver innleggsforfatterne. 
Illustrasjonsfoto: Scanpix
MØDRE I BEHANDLING: Det lite som tyder på at metadon eller subutex er skadelig for fosteret på sikt, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RUSBEHANDLING: «Dopa babyer og fulle vaksne» var overskriften på NRKs Brennpunkt den 23. november. Programmets første del handlet om barn født av kvinner som går på metadon eller subutex under svangerskapet.

Programmet legger sterke føringer på at disse barna fødes sterkt abstinente og har et vanskelig liv foran seg. Vi kan på ingen måte sitte stille og la Brennpunkts fremstilling av mødre i LAR (legemiddelassistert rehabilitering) og barna våre være uimotsagt.

I FORBINDELSE med boken «Nykter» som Nina Strand skrev for Tyrilistiftelsen, ble Strand kjent med Ida Kristine Olsen. Olsen er en av elevene ved Tyrili som har klart seg bra i mange år, godt hjulpet av metadon. Hun er mor til en gutt (9 år) og en jente (3 ½ år), som er velfungerende og friske i dag, og har en normal utvikling.

Selv om et av barna ble abstinent, lå ingen av barna med synlige tegn på ubehag, som kramper, ukontrollert gråt eller ytre tegn til abstinenser da de ble født. Dette fordi barnet ble medisinert under kontrollerte forhold på nyfødtposten.

OLSEN ER MED i Helsedirektoratet prosjektgruppe som nylig har utarbeidet utkastet til Nasjonale retningslinjer for gravide i LAR. Gruppens leder, lege Gabrielle Welle-Strand, sier at ut i fra det vi vet i dag er det lite som tyder på at metadon eller subutex er skadelig for fosteret på sikt. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at legemiddelassistert rehabilitering opprettholdes under svangerskapet - for tunge heroinmisbrukere og kvinner som allerede er under behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer