Friskmeldt med indre blødninger

BOKBRANSJEN: Kortsiktig markedstenkning raserer det fine norske boksystemet, og kulturjournalister applauderer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOKBRANSJEN: Folk ber oss innse at slaget er over. Dagbladet kan på lederplass 18. august fortelle at bokbransjen inntil videre er friskmeldt: «Bevisbyrden for påståtte skadevirkninger ligger nå hos de varig bekymrede. Inntil de, mot formodning, kan legge fram noe konkret, er norsk bokbransje friskmeldt.» Hvis vi (forfatterne) ikke kan komme med facts, får vi heller holde munn, er meldingen. Hvordan kan en kulturradikal avis og ellers oppegående journalister unngå å se at man nå applauderer det som tidligere var Fremskrittpartiets kulturpolitikk? Igjen og igjen ber man oss godta at omsetning, overskudd og tykkelsen på forlagenes høstkataloger skal være sannhetsvitner i en diskusjon om den norske litteraturen. Vel, her kommer noen facts, det handler om distribusjon av norsk skjønnlitteratur.

I OG MED den nye bokavtalen er antall bokhandlere/utsalgssteder som har en distribusjonsavtale (et såkalt abonnement) som forplikter dem til å distribuere de bøkene som meldes opp til innkjøpsordningene, sunket fra 272 til omtrent 143. Totalt finnes det omtrent 624 utsalgssteder, dette betyr at omtrent 23% av bokhandelens utsalgssteder i dag har en forpliktende distribusjonsavtale, 77% har ikke. Med den nye bokavtalen er det dessuten innført et helt nytt abonnement (distribusjonsavtale), det såkalte lokalabonnementet. På dette abonnementet er det registrert omtrent 283 bokhandlere. Har et utsalgssted denne distribusjonsavtalen, kan de velge fritt mellom 300-600 titler (til sammenlikning ble det utgitt ca 4000 nye titler beregnet på allmennmarkedet i 2005).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.