Anmeldelse: Metallica - «Lux Æterna»

Friskmeldt på 3 minutter og 30 sekunder

Metallica slipper ny låt og annonserer nytt album.

Foto: Ross Halfin
Foto: Ross Halfin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Lux Æterna»

Metallica

Rock

Utgitt: 2022
Plateselskap: Blackened / Universal

Se alle anmeldelser

LÅT: Nei dra meg nå baklengs inn i fuglekassa, som Solan Gundersen i Flåklypa Grand Prix ville ha sagt det. Ut av det store intet kommer Metallica med «Lux Æterna», en låt som skal bane vei for nytt album og verdensturné i mangfoldige etapper fra april av.

La oss hamre det ned først som sist. Dette er det friskeste Metallica har gjort på mangfoldige år. «Lux Æterna» forener «Kill 'Em All»-riffenergi med bandets øre for gode refrenger. Dette er beint frem en friskmeldingsattest på 3 minutter og 30 sekunder.

Opp og ned

Nå skal det saktens sies at bandet har gjort gode ting på sine to siste plater, «Death Magnetic» og «Hardwired... To Self-Destruct» også. men de gode tilløpene har alltid kommet med en ballast. Det har som regel vært et eller annet som har dratt ned totalopplevelsen, et keitete refreng, et halvspist riff eller et arrangement som ikke sitter helt. Kort og godt har bandet slitt med å redigere seg selv på de siste platene.

Her står derimot effektiviteten i høysetet. Her presenteres vi for et riff som er som snytt ut av «New Wave of British Heavy Metal»-læreboka, populært forkortet til NWOBM. For de uinnvidde en bølge som betegnet de den gang da unge og lovende banda Saxon, Angel Witch og Iron Maiden, blant en haug andre.

Overraskende vitalt

Tempoet er høyt, energinivået like så. Basstrommene jogger av gårde i godt gammelt Motörhead-driv, mens James Hetfield hamrer i vei på Gibson Flying V-gitaren det han er god for. Kirk Hammet supplerer med ginstrende soloer over Robert Trujillos stødige basspill. Det låter rett og slett uforskammet vitalt av gjengen hvor alle minus en har rukket å fylle seksti.

Om «Lux Æterna» er toneangivende for plata «72 Seasons» som kommer 14. april, er det gode Metallica-tider i vente for fansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer