Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Friskolenes fristelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRISKOLE: Stor takk til Dagbladet som søndag 6.august tar opp Friskolenes fristelse på lederplass. Dette er en viktig debatt som burde engasjere skolefolk på alle nivåer. Ganske enkelt fordi den norske enhetsskolen i dag sannsynligvis står overfor den største utfordringen på mange, mange år. Det er i den sammenheng gledelig at Dagbladet ser farene og advarer sterkt mot det som er i ferd med å skje. Dette fortjener avisen stor honnør for.

IMIDLERTID ER det en formulering undertegnede reagerer på og som fortjener en aldri så liten kommentar: «Populære privatskoler vil tiltrekke seg de flinkeste elevene og de beste lærerkreftene.» Er dette riktig? Er det nødvendigvis slik at privat virksomhet suger til seg de beste blant oss på bekostning av offentlig virksomhet. Og at det offentlige - i denne sammenhengen skolen - kun sitter tilbake med sinkene, de sidrumpede, de lite kreative, de udyktige. Skulle det vise seg at det er slik det er, ser det riktig ille ut for fremtidens unge, for den norske skolen og for det egalitære Norge som svært mange av oss setter så umåtelig stor pris på.Hvem er det som sier at det nærmest er en naturlov at privat virksomhet danker ut det offentlige? Hvor finnes det belegg for at de beste og flinkeste elevene og lærerne vil strømme til mer eller mindre seriøse videregående skoler?Undertegnede deler et stykke på vei Dagbladets synspunkter at «Tidas ånd er dessverre slik at vi i stigende grad vil være vår egen lykkes smed». Men - og det er viktig - alle er ikke i samme grad preget av tidsånden. Tusenvis at flinke, dyktige, engasjerte, motiverte, inkluderende elever og lærere over det ganske land brenner ennå for fellesskapsverdiene, solidariteten og den norske, offentlige enhetsskolen hvor alle har de samme mulighetene uavhengig av lommebok, sosial status eller kulturell bakgrunn.

DETTE ER mennesker som ser lenger enn sin egen lille nesetipp, og som ikke nødvendigvis lar seg lokke av fortidas pedagogikk og en smule mer i lønn. Dette er mennesker som ser verdien i mangfoldet, som ser at vi vokser i fellesskap, som ser hvor viktig det er med motstand fra folk som tenker litt annerledes. Det er som kjent dessverre slik at der hvor alle tenker likt, tenkes det ikke mye.Min ringe erfaring fra 30 år i den offentlige skolestua, men med gode forbindelser til diverse privatskoler blant annet som sensor, tilsier at Dagbladet ikke nødvendigvis har rett. Tvert imot. Å hevde at privatskolene tiltrekker seg de flinkeste elevene og lærerne, er sannsynligvis en sannhet med store modifikasjoner. Det er ikke min erfaring så langt. Det skulle forbause meg mye om det blir det i framtida.Men - og der deler jeg fullt og helt Dagbladets syn - det er viktig «at regjeringen kjenner sin besøkelsestid og styrker den offentlige skolen».