Friskoler som ideal

FRISKOLER: Overdreven masseutdanning kan være forklaring på både synkende kvalitet og atferdsproblemer i skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra ønskene om valgfrihet og individuelt tilpasset undervisning kan vi øyne en ny voksende trend med små, åpne og frie barneskoler. Er dette enhetsskolens endelige farvel? Må vi tenke frihet og fellesskap i skolen på en ny måte? Likhet kan bety den samme undervisning for alle elever, men det kan også bety alles like rett til opplæring som passer den enkelte. Allerede på 1970-tallet var prinsippet om individuelt tilpasset undervisning å finne i offentlige dokumenter. Begrepet ble videreutviklet i skolereformene på 1990-tallet. Når skolens innhold og varighet øker, forsterker dette kravet til både fellesskap og individuell frihet, og spenningen mellom disse forsterkes. Professor Anton Hoëm studerte på 1960- og 70-tallet samenes forhold til skolen og fant ut at skulle man trives og få gode resultater måtte man både ha verdifellesskap og interessefellesskap med skolen. Samene hadde ingen av delene, det ga dårlig skolegang. For arbeiderklassen i byene fungerte skolen litt bedre, de hadde interessefellesskap med skolen for arbeidsmuligheter og sosial mobilitet, men ikke verdifellesskap. Skolevinnerne da som i dag er den velutdannete middelklassen med både interesse- og verdifellesskap til skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer