Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Friskt fra Karlsen

Storbandsus på «gamlemåten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste kjenner Kjell Karlsen som norsk popkonge på 60-tallet. Færre vet at han da i en 10-årsperiode hadde slitt som besatt for å holde diverse jazzband i live, og stått fadder for en rekke kjente musikere i sjangeren.

De siste årene har han gjort en stor opplysningsjobb med Jazzakademiet i Oslo Konserthus, men først nå, i den modne alder av 70 år, kan han utgi sin første storbandplate.

Til gjengjeld kommer den svært godt. Besetningen, antakelig den beste Karlsen noensinne har hatt, er uten svake punkter og en fin blanding av veteraner, som trompetist Finn Eriksen, og ungdommer som hans sønn Kim Eriksen. Far kvitterer med en nydelig solo på «Li'l Darlin'», Kim - skolert fra Jazzlinja i Trondheim - bærer trompetarven med bravur i sin «Shiny Stockings»-solo. Gjest av format er Putte Wickman (75), som soloklarinetterer «The Days of Wine and Roses» og «I Want To Be Happy», og bidrar sterkt til at denne tilbaketuren i den musikalske tidsmaskinen blir en ren lysttur i sterktswingende storbandjazz anno dazumal.

Denne CD-en er overbevisende prov på at tradisjonen kan spilles med både stilsikker respekt og som fandenivoldsk øyeblikkskunst. Bak spleiselaget står NOPA, Fond for utøvende, Fond for lyd og bilde og NRK, og vil du ha et gjenhør med kjernerepertoar som «Blues March», «Down By The Riverside» og en nydelig versjon av Griegs «Solveigs sang», er dette «an offer you can't refuse».

Hele Norges coronakart