Friskt og spennende

Overbevisende roman fra populær dansk krimforfatter.

BOK: Elsebeth Egholm er kalt dansk krims førstedame, og skal man dømme etter «Nærmeste pårørende», hennes debut på norsk, stemmer den tittelen svært godt.

Gjennomført

«Nærmeste pårørende» er ikke på noen måter en nyskapende kriminalroman, men en spennende og gjennomført intrige fra en forfatter som vet hva hun holder på med, og som vet hvordan man turnerer en historie.

Hun blander brennaktuelle temaer og klassiske krimelementer på en frisk og underholdende måte, og hun skriver om hovedpersoner som er troverdige.

Forlaget har valgt å starte med «Nærmeste pårørende», den fjerde boka i serien om journalisten Dicte Svendsen i Århus, men siden bøkene er frittstående, er det neppe noe stort problem.

Halshogging

En dag får Dicte Svendsen tilsendt en filmsnutt på en dvd-plate. Innholdet er sjokkerende: En halshogging, utført i en dansk hage av en svartkledd, maskert person. Har utenlandske terrorister inntatt landet? Selv om Politiets etterretningstjeneste raskt overtar materialet, fortsetter Dicte sin egen etterforskning for avisa. Samtidig har Dictes datter Rose sine egne problemer, hun har en pakistansk kjæreste, og det finnes mange som ser surt på det forholdet, spesielt blant Aziz’ bekjente. Og et dødsfall og en mulig voldtekt kompliserer ytterligere politiets arbeide med halshoggingssaken.

Denne kombinasjonen av mange forskjellige elementer er et effektivt grep for å holde fast på leseren, og selv om de første sidene i «Nærmeste pårørende» er en anelse saktegående, så kompenseres det for i resten av boka. Elsebeth Egholm bygger gradvis opp spenningen, og avslutter på en høyst overbevisende måte. En forfatter det er verdt å merke seg.