LOVENDE: Øystein Wiik skriver nesten til høy c med i sin debut som krimforfatter. Foto: Lars Eivind Bones
LOVENDE: Øystein Wiik skriver nesten til høy c med i sin debut som krimforfatter. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Friskt og spenstig om mord og maktkamp

På og bak operascenen.

||| BOK: Det nye operahuset — som kanskje ikke er så nytt lenger — blir åsted for en spektakulær forbrytelse under en oppføring av «Tosca».

Stjernetenoren James Medina blir skutt på scenen, og operajournalisten Tom Hartmann skaffer seg farlige fiender.

SpenstigØystein Wiik er velkjent som både skuespiller, sanger og operalibrettist. Dette er hans første forsøk på spenningsroman, og resultatet har blitt både friskt og spenstig. For slik Wiik beskriver det, er den utad så prektige og snobbete operaverdenen preget av både intriger, maktkamp, pengebegjær og perversjoner.

For James Medina er ikke den eneste operastjernen som må bøte med livet.

Hovedpersonen Tom Hartmann, som gir ut det eksklusive bladet «Opera Today», får et tilbud av avdøde Medinas manager, den mektige Victor Kamarov. Hartmann skal få et stort pengebeløp hvis han vil vie et helt års utgivelser til Medinas minne, og Hartmann takker ja. Samtidig er hans ekskone, politikvinnen Cathrine Price, ansvarlig for etterforskningen av drapet på Medina, noe som gjør hverdagen hans en smule komplisert.

Komplisert plottWiik klarer seg i hovedsak bra som spenningssnekrer, selv om plottet er forholdsvis komplisert fyller han jevnlig på med actionscener, som gjør at leseren henger med. Og det er tydelig at han kjenner musikkbyen Wien godt, han skriver lett og uanstrengt om både smug og operahus. Men samtidig er det verdt å huske at det går en tynn linje mellom det elegante og beskrivende på den ene siden og det pompøse og uttværende på den andre.

Boka er i lengste laget, og ikke alle detaljer er like nødvendige. I tillegg er det alltid sånn at feilstavede engelske ord mister enhver effekt (hvordan staver man nå «taper» på engelsk?).

Anmeldelsen ble trykket i Dagbladet 8. mars 2010.

Friskt og spenstig om mord og maktkamp