Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Merete Hodne mot Løgnaslaget:

Frisør Merete Hodne tapte i retten mot Løgnaslaget

Ble pariodiert som «nazifrisør».

 IKKE MEDHOLD: Frisør Merete Hodne krevde at revygruppa Løgnaslaget fjernet ordet «nazifrisør» fra sketsjen hvor hun blir parodiert. Hun fikk ikke medhold av retten. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 IKKE MEDHOLD: Frisør Merete Hodne krevde at revygruppa Løgnaslaget fjernet ordet «nazifrisør» fra sketsjen hvor hun blir parodiert. Hun fikk ikke medhold av retten. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Frisør Merete Hodne fikk ikke medhold i sitt krav om at revylaget «Løgnaslaget» skulle fjerne ordet «nazifrisør», fra en sketsj hvor hun ble parodiert. Det går fram av kjennelsen som ble klar i dag.

Dermed kan Løgnaslaget fortsette å bruke ordet «nazifrisør» i de kommende forstillingene av revyen.

Retten kom likevel fram til at hver av partene selv bærer sine egne saksomkostninger.

Per Inge Torkelsen, komiker i Løgnaslaget, sier kjennelsen var som forventet, og at den er en viktig seier både for humoren og ytringsfriheten.

- Norske humorister skal gjenspeile samfunnet vi lever i. Noe av det viktige de gjør er å ta opp temaer i samfunnet og sette dem på spissen. Det er det vi har gjort her. Hvis en frisør fra Bryne skulle fått drive sensur overfor norske humorister, går vi langt tilbake i tid. Det har ikke skjedd siden 1940-45, og jeg tror ikke de årene er noe vi vil ha tilbake, sier Torkelsen til Dagbladet.

At Løgnaslaget likevel må betale sine egne saksomkostninger, mener han er urettferdig.

- Det er ikke vi som har dratt denne saken inn for retten. Jeg tror vi kommer til å anke den delen, for det føles feil at vi skal betale saksomkostninger. Men vi har ikke drøftet dette i gruppa ennå, sier han.

- Hodne er fornøyd

Dagbladet har vært i kontakt med Merete Hodne, som ikke ønsker å gi noen kommentar om kjennelsen.

Advokat Linda Ellefsen Eide, ved Advokatfirmaet Elden, representerer Hodne. I en tekstmelding til Dagbladet skriver hun at de er veldig fornøyd med tingrettens vurderinger av kravet, og at retten bemerket at det å bli beskyldt for å være nazi eller nazifrisør, er en alvorlig beskyldning.

- Etter rettsmøtet har vi diskutert og kommet fram til at sikringsgrunnen ikke var sannsynliggjort, så dette kom ikke som noen overraskelse, skriver hun, om rettens konklusjon om at Hodne ikke fikk medhold.

Eide mener spørsmålet om saksomkostninger er riktig vurdert.

- Hodne er fornøyd, og føler at den kollektive mobbingen av henne som person nå må få en stopp, skriver Eide.

Hijab-saken

Bakgrunnen for saken er at Hodne, som tidligere i år ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin, reagerte sterkt på å bli kalt «nazifrisør» i revyen.

Hodne sendte en begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at hun krevde at revylaget slutter å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse forelå. Løgnaslaget nektet å fjerne ordet fra revyen, og viste til ytringsfriheten.

Onsdag møttes partene til rettsmøte i Stavanger tingrett.

Nektet å fjerne ordet

Revylaget har hele tiden vært klare på at de ikke vil fjerne ordet fra sketsjen, og vist til ytringsfriheten.

Løgnaslagets advokat Brynjar Meling skriver i en tekstmelding til Dagbladet at utfallet var som forvenet.

- Løgnasene kunne jo lett forandret på teksten og ikke tapt noe på dette humormessig. Men nå har de valgt å ta kampen for mange humorister, for at det nettopp for temaer som dette, skal være stor tahøyde for dem som ønsker å ta til motmæle med humor som virkemiddel, skriver Meling.

Til Høyesterett

Sketsjen i Løgnaslagets revy tar utgangspunkt i den såkalte hijab-saken, hvor Malika Bayan gikk inn i Hodnes frisørsalg iført hijab, og skal ha blitt nektet adgang. Ifølge tiltalen skal Hodne ha avvist Bayan da hun spurte hva det kostet å stripe håret, og sagt at hun ikke ville «ta på sånne som henne».

Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet, og sa hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen med hijab.

I tingretten ble hun dømt for diskriminering på grunn av religion, og ilagt en bot på 10.000 kroner. I lagmannsretten ble boten redusert til 7.000 kroner. Lagmannsretten reduserte boten fordi retten «ikke helt kan se bort fra at den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere». Hodne har anket saken til høyesterett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media