Fristende fristelse

Intens thriller om seriemord og smugling.

«Siste fristelse» byr på et nytt møte med Tony Hill, psykologen med forbryterprofilering som spesiale. Duoen Tony Hill og hans nære politivenn Carol Jordan løser forskjellige saker i «Siste fristelse», men de er så nært knyttet til hverandre at de etter hvert havner i samme by - Berlin.

Carol er gått under jorda for å få has på den utspekulerte narko- og menneskesmugleren Tadeusz Radecki, mens Tony Hill bistår politiet med å spore opp en seriemorder som dreper psykologer i Tyskland, Belgia og Nederland. Det høres kanskje banalt og enkelt ut, men i McDermids hender blir et sånt utgangspunkt iført kjøtt og blod.

Hun er sjenerøs nok til å gi oss historien fra fire sider: Foruten fra Hills og Jordans, ser vi også handlingen fra Radeckis og seriemorderens vinkel. Det blir store mengder informasjon, men McDermid bruker ikke sidene til tomprat - alt er relevant og nødvendig. Best av alt er hennes trygge grep om psykologien, kunnskapene hennes virker ikke som avskrift fra ei lærebok, som hos en del andre forfattere av liksompsykologiske thrillere.

Et lite ankepunkt: I iveren etter å være aktuelle, har Cappelen dessverre hoppet over den andre boka om Hill og Jordan, «The Wire in the Blood». En del henvisninger vil dermed gå nye lesere hus forbi, uten at det direkte går ut over gleden av å lese «Siste fristelse».