Fristende om cocktails

Gjør deg klar til den ultimate boka om cocktaildrinker. Mikset sammen og servert av norgesmester i kreativ bartending Jan Vardøen (36).

Barguiden

Sommerens cooleste

- De beste bartenderne kan ingenting på forhånd, sier Vardøen og nikker mot Trine Pleym Sandvik (21) og Hege Vangen (23). De to kusinene er mestere i å mikse Mojito, Blody Mary og Gin Sizz Daglig serverer de litervis hvit cubansk rom og friske bær til hungrige utelivsløver. Ikke siden Tom Cruise glansdager som bartender i filmen «Cocktail», har det vært mer inn å tylle i seg den flytende miksen. Men nå er kunstige tilsetningstoffer ut. Fra Oslos minste og hippeste bar, Bar Boca, kommer det nå en ekte bok: «Bar Boka».

Hemingway

- Trine og Hege hadde aldri mikset en drink før de begynnte å jobbe her. Det er en fordel. De har lært alt fra grunnen - på den riktige måten, sier Vardøen. Nå vil han lære oss andre den hundreårige coctailtradisjonen. I oktober gir han ut pensum i drinkmiksing.

- Jeg har tatt med de 30 vanligste drinkene. Det er ikke noe poeng å lære folk hjemmelagde spesialdrinker. Det er en grunn til at enkelte cocktails har overlevd i 100 år. Ernest Hemingway elsket Mojito og er ikke alene, sier Vardøen.

Selv har Vardøen valfartet de beste barene i Paris, Barcelona, New York og London for å lære mest mulig om hva en god cocktail skal inneholde. Og han deler gladelig ut oppskriften:

- Friske bær og riktig sprit. Jeg har aldri skjønt hvorfor enkelte kokker ruger på oppskriftene sine. Det hender at folk ringer hit lørdagskveldene for å vite hva jeg putter i drinkene. Da blir jeg glad, gliser Vardøen.

Allsidig

Det er kanskje på tide barinnehaveren debuterer som forfatter. Det er et av de få kreative yrkene han ikke har hatt. Fra før er han utdannet trebåtbygger, han har praktisert en årrekke som kokk, jobbet som bartender, driver en klesbutikk - og er musiker på si. Vardøen er halvt irsk og har bodd mange år i Barcelona og London.

- Hva er det beste innen norsk mat og drikketradisjon?

- Øl og fisk. Ølet er vanvittig godt. Der har jeg ingenting å lære dere.

LÆREMESTER: Jan Varden vil lære deg å mikse coctaildrinker på den riktige måten.