Frister det med en død kalv til 100 mill.?

Kom deg til London i kveld.

(Dagbladet.no): I løpet av kvelden og morgendagen kan den britiske kunstneren Damien Hirst selge for til sammen over 700 millioner kroner.

Det britiske auksjonshuset Sotheby\'s legger nemlig 223 verk av Hirst ut for salg. Rockestjerner, kunstspekulanter og helt vanlige rikinger er ventet å flokke til London, skriver britiske aviser.

Gullkalven

Å selge nye kunstverk direkte via Sotheby\'s, etter bare å ha stilt dem ut i noen dager på forhånd, er et uvanlig trekk.

Hirst er kanskje mest kjent for sin skulpturserie med dyr, og også denne gangen legges formaldehyd-preserverte dyr under hammeren.

«The Golden Calf» - et kadaver med gullforgylte horn og klover - er selve rosinen i pølsa, og er ventet å bli solgt for drøyt 100 millioner kroner.

- Dette er en veldig demokratisk måte å selge kunst på, og det føles som et naturlig steg for samtidskunsten, har Hirst selv uttalt til The Daily Telegraph.

Cheyenne Westphal i Sotheby\'s sier dette er den største Hirst-utstillingen verden har sett.

STORSALG: Damien Hirst selger over to hundre arbeider i løpet av to netter. Stuntet kan gjøre ham enda rikere - eller føre til at det går inflasjon i Hirst-kunst. Foto: SCANPIX/REUTERS
STORSALG: Damien Hirst selger over to hundre arbeider i løpet av to netter. Stuntet kan gjøre ham enda rikere - eller føre til at det går inflasjon i Hirst-kunst. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Han har aldri ønsket noen retrospektiv utstilling. Han føler seg ikke gammel nok, sier hun til Times Online.

En manipulator?

Hirst og Sotheby\'s har imidlertid måttet tåle en del dårlig presse i forkant av auksjonen.

Torsdag raste aksjekursen til auksjonshuset, fordi markedet mente det var i ferd med å gå inflasjon i Hirst-arbeider.

Og i dag går den britiske kunstkritikeren Robert Hughes knallhardt ut mot kunstneren i The Guardian.

- Hans evne til å manipulere er hans virkelige styrke som kunster. Han har manøvrert seg til et punkt der samlere, uansett hvor dumme (jo dummere desto bedre) føler at de blir ignorert om ikke de har en Hirst eller to, skriver han.

Frister det med en død kalv til 100 mill.?
HOVEDVERKET: «The Golden Calf» er ventet å bli det mest innbringende verket på auksjonen.