Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frister mannlige lesere med Haakon Lie-biografi

Bokklubben Fakta ønsker seg 30 000 medlemmer - 50 prosent menn.

NY BIOGRAFI: Hans Olav Lahlums biografi om den avdøde AP-legenden Haakon Lie er en av hovedbøkene i den nystartede Bokklubben Fakta. Foto: Jacques Hvistendahl
NY BIOGRAFI: Hans Olav Lahlums biografi om den avdøde AP-legenden Haakon Lie er en av hovedbøkene i den nystartede Bokklubben Fakta. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet.no):
- Bokklubben Fakta er for dem som ønsker innsikt og inspirasjon om samfunnsforhold og det virkelige liv, sier redaksjonell direktør i Bokklubben, Knut Gørvell, til Dagbladet.

I går lanserte Bokklubben en ny klubb, ment for bøker i dokumentarsjangeren.

- Bokklubben Nye Bøker er et lokomotiv for skjønnlitteratur, og nå ønsker vi å gi dokumentar-, faktabøker og biografier det samme løftet, sier Gørvell.

Ønsker mannlige lesere
Målet for Bokklubben Fakta er i første omgang 30 000 medlemmer. Bokklubben ønsker også en så stor mannlig medlemsmasse som mulig. Per i dag utgjør kvinner over 70 prosent av medlemmene i Bokklubben.

- 30 000 medlemmer er ambisiøst, men en bokklubb som ønsker å være viktig bør ha et sånt medlemstall. Vi regner med å nå det i løpet av høsten, sier Gørvell.

- Vi har også som mål å få 50 prosent mannlige lesere. Men det er en utfordring som vi kanskje ikke når det første året.

Gørvell tror likevel bøker som biografien om Haakon Lie og Mads Gilbert og Erik Fosses «Øyne i Gaza» vil fenge leserne, og de mannlige spesielt.

Som eksempel på faktainteressen bruker han et utsagn fra tidligere Gyldendal-sjef Brikt Jensen.

- Han skal ha sagt at det eneste som vokser på eldre menn er håret i ørene og interessen for historie, sier Gørvell.

11. september-effekten
Forlagssjef for dokumentarlitteratur i Cappelen Damm, Ida Berntsen, bekrefter at dokumentarlitteratur er en sjanger hvor det er enklere å få menn på banen. Hun sier det er stor interesse blant norske boklesere for å forstå samfunnet vi lever i.

Berntsen sier også at det kontinuerlige nyhetsbildet i media muliggjør en arena for lengre resonnementer, meningsutveksling og kunnskapsformidling.

- Vi opplevde 11. september som et vannskille for hvor relevant bokleserne syntes dokumentarlitteratur er. Da ble det viktig å forstå sammenhengene som ledet fram til det nye trusselbildet i verden, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media