Fritt fall i høyresidas drømmeskole

Den svenske skolen har sviktet totalt etter omfattende privatisering. Likevel vil høyresida i Norge kopiere modellen.

SJEFEN Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressekonferanse med de nordiske statsministrene dagen før åpningen av Nordisk Råds 59. sesjon. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SJEFEN Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressekonferanse med de nordiske statsministrene dagen før åpningen av Nordisk Råds 59. sesjon. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både Høyre og FrP ønsker flere privatskoler i Norge hvis de vinner valget i 2013. Allerede har Høyre vært med på å innføre karakterbasert opptak i mange kommuner, og de ønsker det også innført på tvers av fylkesgrensene. Begrunnelsen er alltid økt valgfrihet, og et ønske om å styre skolen etter konkurranseprinsipper. I Sverige gjennomførte de Høyres drømmeskole allerede på 90-tallet. Med privatskoler, fritt skolevalg og stykkprisfinansiering skulle valgfrihet og konkurranse sørge for at Sverige fikk verdens beste skole.

I dag er det krisestemning i Sverige. Nesten hver fjerde elev går ut av niende klasse uten godkjente karakterer, de har med andre ord ikke mulighet til å starte på videregående skole. Hver femte elev når ikke i løpet av videregående det nivået i matematikkunnskaper som man er forventet å ha bruk for i voksenlivet. I 2009 hadde Sverige falt fra 3. til 19. plass på PISA-undersøkelser i leseforståelse. I tillegg hadde elevenes klassebakgrunn fått mer å si for hvilken skole elevene starter på, og det ble avslørt store kvalitetsforskjeller mellom skolene. Dette var i sterk kontrast til Sveriges tradisjonelt ledende posisjon med hensyn til likhet i skolesystemet. Hva hadde skjedd med høyresidas drømmeskole?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.