Fritt fall i høyresidas drømmeskole

Den svenske skolen har sviktet totalt etter omfattende privatisering. Likevel vil høyresida i Norge kopiere modellen.

SJEFEN Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressekonferanse med de nordiske statsministrene dagen før åpningen av Nordisk Råds 59. sesjon. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SJEFEN Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressekonferanse med de nordiske statsministrene dagen før åpningen av Nordisk Råds 59. sesjon. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både Høyre og FrP ønsker flere privatskoler i Norge hvis de vinner valget i 2013. Allerede har Høyre vært med på å innføre karakterbasert opptak i mange kommuner, og de ønsker det også innført på tvers av fylkesgrensene. Begrunnelsen er alltid økt valgfrihet, og et ønske om å styre skolen etter konkurranseprinsipper. I Sverige gjennomførte de Høyres drømmeskole allerede på 90-tallet. Med privatskoler, fritt skolevalg og stykkprisfinansiering skulle valgfrihet og konkurranse sørge for at Sverige fikk verdens beste skole.

I dag er det krisestemning i Sverige. Nesten hver fjerde elev går ut av niende klasse uten godkjente karakterer, de har med andre ord ikke mulighet til å starte på videregående skole. Hver femte elev når ikke i løpet av videregående det nivået i matematikkunnskaper som man er forventet å ha bruk for i voksenlivet. I 2009 hadde Sverige falt fra 3. til 19. plass på PISA-undersøkelser i leseforståelse. I tillegg hadde elevenes klassebakgrunn fått mer å si for hvilken skole elevene starter på, og det ble avslørt store kvalitetsforskjeller mellom skolene. Dette var i sterk kontrast til Sveriges tradisjonelt ledende posisjon med hensyn til likhet i skolesystemet. Hva hadde skjedd med høyresidas drømmeskole?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer