PIRATSENTRUM: The Pirate Bay har vært en hodepine for svenske myndigheter. Nå strammes åndsverksloven inn.
PIRATSENTRUM: The Pirate Bay har vært en hodepine for svenske myndigheter. Nå strammes åndsverksloven inn.Vis mer

Fritt fram for fildeling i Sverige

I hvert fall fram til april.

(Dagbladet.no): En innstramming av åndsverksloven er på gang i Sverige. Svenskene har på flere områder hatt en mer liberal lovgivning i Norge, men nå blir det endring på dette.

Loven - som har blitt kalt «fildelingsloven» - har vakt betydelige protester. Særlig fordi det trolig vil bli lettere for rettighetshavere å finne identiteten til folk som deler filer ulovlig. Til nå har det bare vært politiet som har fått slike opplysninger utlevert. 

Men nå bøyer justisminister Beatrice Ask seg for kritikerne på ett område, skriver Sveriges Radio. I praksis betyr dette at svenskene nå kan laste ned fritt fram til loven trer i kraft 1. april.

Vil ha oppmykning
I de første utkastene var det nemlig meningen at loven skulle få tilbakevirkende kraft. Det vil si at fildelere kunne bli tiltalt for ulovlig aktivitet de har foretatt seg på nettet de siste par årene.

Men nå endrer departementet trolig på dette. Rettighetshaverne får lettere tilgang på personopplysninger, men om de innhenter informasjon om fildeling begått før 1. april 2009 skal ikke dette kunne inngå i en straffesak eller et søksmål, ifølge Sveriges Radio.

Dette betyr imidlertid ikke at fildeling blir tillatt fram til den nye lovteksten er på plass. Det innebærer bare at man neppe kan bli straffet for piratkopiering i mindre skala i Sverige før 1. april. 

Centerpartiet har også varslet at de vil foreslå oppmykninger i forhold til det opprinnelige forslaget. De vil nemlig at fildelerne skal få en advarsel før internettleverandøren utleverer identiteten deres til rettighetshaverne.

- Når opphavsretten har blit krenket skal først en advarsel sendes ut. Da får man en sjanse til å tenke «oj, kanskje jeg skal slutte med dette», sier Johan Linander, justispolitisk talsmann for partiet, til Dagens Nyheter.

«Bare» bøter
Noe amnesti blir det likevel ikke for folka bak The Pirate Bay, som risikerer fengselsstraff og enorme bøter når saken mot dem kommer opp på nyåret.

Sverige har lenge vært regnet for å være et sentrum for piratvirksomhet i Europa, og undersøkelser viser at de aller fleste ungdommer mellom 18 og 25 år er aktive fildelere.

De siste årene er det bare et mindre antall fildelere som har blitt tilalt, og ingen har blitt dømt til fengsel. I de aller fleste tilfellene dreier det seg - som i Norge - om mindre bøter.

Den nye åndsverksloven er ventet å bli vedtatt om få uker.