Fritt fram i Fritt Ord?

Fjordman har også rett til å bli utgitt, men det er ikke hver dag Fritt Ord støtter konspirasjonsteoretikere.

GATES OF VIENNA: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet "Fjordman", har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde.
Foto: Faksimile / Scanpix
GATES OF VIENNA: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet "Fjordman", har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde. Foto: Faksimile / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Peder Nøstvold Jensen, alias «Fjordman», deiset inn i offentligheten etter 22. juli 2011. Som Anders Behring Breiviks store forbilde - terroristen hentet 39 artikler inn i sitt såkalte manifest - valgte han selv tilslutt å stå fram i offentligheten.

Antakelig hadde han lenge ønsket en slik plass, etter i mange år å ha vært en av de mest mest aktive og aggressive islamofobe bloggerne, aktiv på nettsteder som Gates of Vienna. Men å bli rikskjent som en massemorders åndelige leder, kan man neppe mistenke noen for å ønske - selv ikke «Fjordman».

Det er likevel en svært oppsiktsvekkende avgjørelse av stiftelsen Fritt Ord å gi 75 000 kroner til å støtte Jensens bokutgivelse, «Witness to Madness». Vi tror på styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i Fritt Ord når han sier til Dagbladet at det var en svært vanskelig sak å avgjøre.

Rieber-Mohn har lest manus, og boka skal være Jensens oppgjør med Anders Behring Breivik. Det skal ikke være «oppsiktsvekkende på noe vis». Det er det litt mindre lett å tro på.

Jensen anses som en konspirasjonsteoretiker, og det er vel ikke hver dag Fritt Ord øser sine kroner over slike bidrag til offentligheten. At organisasjonen støtter bokutgivelsen til en av de mest høyrevridde stemmene i offentligheten man kan tenke seg, stiller dem også i en utsatt posisjon. Organisasjonen vil måtte ta en del av ansvaret for innholdet som kommer til uttrykk i denne boka, skrevet av en mann som tidligere blant annet har formulert at muslimer må fjernes fysisk fra Vesten. Hvordan hadde han tenkt seg at det skulle skje?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer