Fritt fram i Fritt Ord?

Fjordman har også rett til å bli utgitt, men det er ikke hver dag Fritt Ord støtter konspirasjonsteoretikere.

GATES OF VIENNA: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet "Fjordman", har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde.
Foto: Faksimile / Scanpix
GATES OF VIENNA: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet "Fjordman", har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde. Foto: Faksimile / ScanpixVis mer
Meninger

Peder Nøstvold Jensen, alias «Fjordman», deiset inn i offentligheten etter 22. juli 2011. Som Anders Behring Breiviks store forbilde - terroristen hentet 39 artikler inn i sitt såkalte manifest - valgte han selv tilslutt å stå fram i offentligheten.

Antakelig hadde han lenge ønsket en slik plass, etter i mange år å ha vært en av de mest mest aktive og aggressive islamofobe bloggerne, aktiv på nettsteder som Gates of Vienna. Men å bli rikskjent som en massemorders åndelige leder, kan man neppe mistenke noen for å ønske - selv ikke «Fjordman».

Det er likevel en svært oppsiktsvekkende avgjørelse av stiftelsen Fritt Ord å gi 75 000 kroner til å støtte Jensens bokutgivelse, «Witness to Madness». Vi tror på styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i Fritt Ord når han sier til Dagbladet at det var en svært vanskelig sak å avgjøre.

Rieber-Mohn har lest manus, og boka skal være Jensens oppgjør med Anders Behring Breivik. Det skal ikke være «oppsiktsvekkende på noe vis». Det er det litt mindre lett å tro på.

Jensen anses som en konspirasjonsteoretiker, og det er vel ikke hver dag Fritt Ord øser sine kroner over slike bidrag til offentligheten. At organisasjonen støtter bokutgivelsen til en av de mest høyrevridde stemmene i offentligheten man kan tenke seg, stiller dem også i en utsatt posisjon. Organisasjonen vil måtte ta en del av ansvaret for innholdet som kommer til uttrykk i denne boka, skrevet av en mann som tidligere blant annet har formulert at muslimer må fjernes fysisk fra Vesten. Hvordan hadde han tenkt seg at det skulle skje?

Likevel må det sies at Jensen har et legitimt ønske om å få fram sin versjon av historien om «Fjordman» og Anders Behring Breivik. Også med tanke på at han i mellomtiden i tillegg er blitt gjenstand for en biografi, skrevet av Simen Sætre.

Fjordman skriver selv på Twitter at boka skal være ferdig i sommer. Det blir spennende, for offentligheten - og for Fritt Ord - hvordan boka blir. Fjordman må bare skrive. Han kan regne med å få svar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.