Fritt leide til Snowden

Ingress

Meninger

I praksis finnes det tre mennesker som avgjør om den nominerte kandidaten Edward Snowden vil få Nobels fredspris i år. Av Nobelkomiteens fem medlemmer er det ikke sannsynlig at Inger Marie Ytterhorn (Frp) eller Kaci Kullmann Five (H) er entusiastiske til forslaget. Da gjenstår troikaen Thorbjørn Jagland, advokat Berit Reiss-Andersen og tidligere biskop Gunnar Stålsett. De kan stå for en svært modig tildeling. Den ville provosere.

Skulle de tre komme til enighet, er det ikke opplagt at fredsprisvinneren Snowden ville få komme til Norge for å motta prisen. Kanskje ville Nobel-komiteens formann nok en gang bli nødt til å gi prisen til en tom stol. Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) mener at norsk politi både kan og bør arrestere Snowden dersom han kommer hit. Norge har signert en utleveringssavtale med USA, og Norge må respektere de avtaler de har skrevet under på, hevder Tetzschner. Selv mener Tetzschner en pris til Snowden i beste fall er for tidlig. Vil USA ha ham, må USA få ham.

Men fullt så enkelt er det ikke. Den avtalen Norge har skrevet under på spesifiserer også når utlevering ikke skal gjennomføres. For det første utleverer vi ikke mennesker til land der de risikerer å bli henrettet. Men USA har allerede lovet Russland at de ikke kommer til å henrette Snowden. Verre er det med bestemmelsene i artikkel 7 om politiske lovbrudd. Dersom personen som begjæres utlevert kan godtgjøre at utleveringen er fremmet for å straffe ham for et forhold av politisk karakter, kan han ikke utleveres. Snowdens varsling av amerikanske myndigheters lovbrudd og USAs grenseløse avlytting er av klart politisk karakter.

Det er da også konklusjonen for riksadvokaten i Sveits. I et notat som ble gjort kjent i går sier han at Snowden kan garanteres immunitet i Sveits. Begrunnelsen ligger nettopp i handlingenes politiske karakter. Hvis tiltalen mot ham er av overveiende politisk karakter trenger ikke Sveits å utlevere Snowden. Da trenger heller ikke Norge å utlevere en eventuell Nobelprisvinner, samme hvor lyst noen måtte ha. Det er ingen grunn til å tro at Erna Solberg puster lettet ut av den grunn. En Nobelpris til Snowden ville dokumentere Nobelkomiteens uavhengighet på en måte regjeringen ville finne svært ubehagelig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.