DEBATT

Fritt skolevalg:

Fritt skolevalg er viktig for fremtidens skole

Når vi diskuterer fremtidens skole, burde det være åpenbart at fritt skolevalg spiller en sentral rolle.

VERDI I SEG SELV: Mange som er imot fritt skolevalg, mener at dette sørger for større forskjeller mellom de ulike bydelene. Men det er en verdi i seg selv at elevene kan søke på skoler på tvers av bydelene, selv om skolen ikke er den nærmeste, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VERDI I SEG SELV: Mange som er imot fritt skolevalg, mener at dette sørger for større forskjeller mellom de ulike bydelene. Men det er en verdi i seg selv at elevene kan søke på skoler på tvers av bydelene, selv om skolen ikke er den nærmeste, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Diskusjonen om fritt skolevalg har igjen fått oppmerksomhet i media, og Arbeiderpartiet i Oslo vurderer nå å gå inn for å fjerne fritt skolevalg i Oslo.

Tanken om at politikere vet bedre enn elevene, er utdatert og tilhører et annet århundre. Når vi diskuterer fremtidens skole, burde en ting være klart for de fleste: Fritt skolevalg utvikler elever.

Jeg går selv siste året på ungdomsskolen, og lærer mer når jeg vet at karakterene mine har betydning.

Mange som er imot fritt skolevalg, mener at dette sørger for større forskjeller mellom de ulike bydelene. Men det er en verdi i seg selv at elevene kan søke på skoler på tvers av bydelene, selv om skolen ikke er den nærmeste.

Fritt skolevalg gjør at de som mobbes eller ikke trives på ungdomsskolen, kan prøve et nytt miljø. Hvordan kan venstresiden mene at elever som blir mobbet på ungdomsskolen, skal bli tvunget til å gå på skole med de samme mobberne i tre nye år?

Elever lærer mer, og får større vilje til å jobbe, når de ikke blir plassert på sin nærmeste skole. De får også mulighet til å gå på programmer som ikke alle skoler tilbyr, for eksempel toppidrettsfag og IB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer