Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fritt skolevalg:

Fritt skolevalg er viktig for fremtidens skole

Når vi diskuterer fremtidens skole, burde det være åpenbart at fritt skolevalg spiller en sentral rolle.

VERDI I SEG SELV: Mange som er imot fritt skolevalg, mener at dette sørger for større forskjeller mellom de ulike bydelene. Men det er en verdi i seg selv at elevene kan søke på skoler på tvers av bydelene, selv om skolen ikke er den nærmeste, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VERDI I SEG SELV: Mange som er imot fritt skolevalg, mener at dette sørger for større forskjeller mellom de ulike bydelene. Men det er en verdi i seg selv at elevene kan søke på skoler på tvers av bydelene, selv om skolen ikke er den nærmeste, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Diskusjonen om fritt skolevalg har igjen fått oppmerksomhet i media, og Arbeiderpartiet i Oslo vurderer nå å gå inn for å fjerne fritt skolevalg i Oslo.

Nikolai Bjerke Dyvik. Foto: Privat
Nikolai Bjerke Dyvik. Foto: Privat Vis mer

Tanken om at politikere vet bedre enn elevene, er utdatert og tilhører et annet århundre. Når vi diskuterer fremtidens skole, burde en ting være klart for de fleste: Fritt skolevalg utvikler elever.

Jeg går selv siste året på ungdomsskolen, og lærer mer når jeg vet at karakterene mine har betydning.

Mange som er imot fritt skolevalg, mener at dette sørger for større forskjeller mellom de ulike bydelene. Men det er en verdi i seg selv at elevene kan søke på skoler på tvers av bydelene, selv om skolen ikke er den nærmeste.

Fritt skolevalg gjør at de som mobbes eller ikke trives på ungdomsskolen, kan prøve et nytt miljø. Hvordan kan venstresiden mene at elever som blir mobbet på ungdomsskolen, skal bli tvunget til å gå på skole med de samme mobberne i tre nye år?

Elever lærer mer, og får større vilje til å jobbe, når de ikke blir plassert på sin nærmeste skole. De får også mulighet til å gå på programmer som ikke alle skoler tilbyr, for eksempel toppidrettsfag og IB.

Dersom du vil studere i utlandet, eller er et stort talent i din sport, er det klart at fritt skolevalg er viktig for din fremtid. Elevene blir mer motiverte, og resultatene blir bedre.

Når vi diskuterer fremtidens skole, burde det være åpenbart at fritt skolevalg spiller en sentral rolle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media