DEBATT

Skolepolitikk:

Fritt skolevalg fungerer

Hvorfor avvikle en ordning som gir sju av ti elever viljen sin?

FRITT SKOLEVALG: I Oslo søker elevene seg til ulike videregående skoler basert på karaktersnitt. Oslo katedralskole, ofte kalt «Katta», er en av de mest populære.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FRITT SKOLEVALG: I Oslo søker elevene seg til ulike videregående skoler basert på karaktersnitt. Oslo katedralskole, ofte kalt «Katta», er en av de mest populære.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

(Innlegget er justert)

Før skolestart i fjor smilte 15819 elever i Oslo fornøyd da de åpnet brevet med beskjed om at de hadde kommet inn på den studieretningen de hadde aller øverst på ønskelisten. 873 av søkerne fikk ikke førstevalget innfridd ifølge Utdanningsdirektoratet.

Når ni av ti elever kommer inn på studieretningen de ønsker seg, og sju av ti på skolen de vil gå på, forteller det oss i Høyre at ordningen med fritt skolevalg i all hovedsak fungerer etter hensikten. Det er ikke politikerne, men elevene som i størst mulig grad skal velge hvilken videregående skole de skal gå på. Vi mener derfor det vil være en ulykke om dagens rettferdige og lett forståelige ordning skrotes slik byrådet i Oslo nå tar til orde for.

Arbeiderpartiet leker med tanken på å kvotere inn elever fra innvandrertunge bydeler til de mest populære skolene. Eller «Holmlia-kvotering» som partiets skolepolitiske talsperson, Abdullah Alsabeegh, kaller det.

SV vet ikke hva de mener, annet enn at de er imot dagens ordning. Det er en oppfatning som deles av Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad. Det er en ærlig sak, for det er åpenbart at noe må gjøres i enkelte klasserom ved enkelte skoler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer