Fritt sykehusvalg – kjekt å ha?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fritt sykehusvalg er en markedsimiterende mekanisme. Gjennom å skape konkurranse skal ordningen øke tilgjengeligheten til helsetjenester, bidra til jevnere og bedre kvalitet på tjenestene og til at kapasiteten utnyttes bedre. Selv etter flere år fungerer sykehusvalg bare i noen deler av spesialisthelsetjenesten. Hva er egentlig grunnen til det?

Fritt sykehusvalg og andre pasientrettigheter ble innført i spesialisthelsetjenesten i 2001. Rettighetene skulle gi pasientene større muligheter til å påvirke beslutninger angående egen helse. I prinsippet skal all planlagt helsehjelp kunne søkes der ventetida er kortest eller der kompetansen er best. Prioriteringen av pasienter skal skje på et medisinsk grunnlag, og pasienter med de mest alvorlige og prekære lidelsene skal få en individuell behandlingsfrist.

Fra 2001 gjaldt fritt sykehusvalg for pasienter med somatiske (fysiske) lidelser og for voksne som søkte tjenester innen psykisk helsevern. Rusmiddelmisbrukere som var henvist for tverrfaglig spesialisert behandling, samt barn og unge med behov for behandling i psykisk helsevern, fikk rettigheten i 2004.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer