<strong>UTSATT FOR HETS:</strong>  De siste par årene har vi også fulgt nøye med på hvilke holdninger Senterpartiungdommens leder Sandra Borch har blitt møtt med. Vi har nærmest holdt pusten de siste dagene med all hetsen mot henne på Facebook og Twitter, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UTSATT FOR HETS: De siste par årene har vi også fulgt nøye med på hvilke holdninger Senterpartiungdommens leder Sandra Borch har blitt møtt med. Vi har nærmest holdt pusten de siste dagene med all hetsen mot henne på Facebook og Twitter, skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Fritt vilt

Fornektelse blant politikere, offentlige tjenesteytere, politiet og media, muliggjør at hets mot funksjonshemmede får vokse i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stopp Diskrimineringen har i flere år samlet fakta om holdningsklimaet når det gjelder funksjonshemmede. De siste par årene har vi også fulgt nøye med på hvilke holdninger Senterpartiungdommens leder Sandra Borch har blitt møtt med. Vi har nærmest holdt pusten de siste dagene med all hetsen mot henne på Facebook og Twitter. Men når Radio 3 i Bodø, onsdag 30. januar, overgikk de sosiale mediene i hatefulle ytringer, da rant det over. Klage er nå sendt til Pressens Faglige Utvalg, siden funksjonshemmede i motsetning til andre utsatte grupper ikke har noe vern mot dette i straffeloven i dag. Det er derfor godt å se at selvjustisen fungerer, ved at programlederen trekker seg.

Stopp Diskrimineringen møter stadig kritikk, både fra funksjonshemmede og andre, for at vi ved vår dokumentering og varsling om mobbing, vold og hatefulle ytringer, bidrar til å skape et fenomen ut av beklagelige enkeltepisoder som bare skyldes folks uvitenhet. Sandra Borch er den som motbeviser at det å prate om og avdekke mobbing og hatkriminalitet mot funksjonshemmede fører til at det blir mer av det. Tvert imot beviser hun, ved at hun ikke har ønsket å ha dette fokuset, at fenomenet akselererer når det får leve i fred. Visst er hetsen mot Sandra Borch noe omtalt i media. Det er Dagbladets oppslag er et godt eksempel på, men det var mest i lokale aviser, før gårsdagens VG-oppslag.

Stopp Diskrimineringen har samlet tilstrekkelig fakta om ulike utsatte grupper gjennom årene til å kunne dokumenter at standarden ikke er den samme for hva som regnes som viktig nok for å få full pakke av riksdekning i radio og TV.

Forskning viser at funksjonshemmede er en særlig utsatt gruppe for hatmotiverte ytringer og handlinger. Det mest alarmerende er at i samfunn som i det norske, hvor erkjennelsen er fraværende, eskalerer hatkriminaliteten fra små fornærmelser til grov vold. Fornektelse av fenomenet blant politikere, offentlige tjenesteytere, politiet og media, muliggjør at fenomenet får vokse og gro i fred.

Stopp Diskrimineringen fikk i 2005 gjennomslag for at funksjonshemmede skal få samme rettslige vern som andre utsatte grupper har, i en ny straffelov. Da vil hatmotivet for en handling også bli straffeskjerpende.

Men enn så lenge er det slik at når forakten rettes mot «riktig gruppe», må vi stole på selvjustisen.

Følg oss på Twitter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer