Fritt vilt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Scientologiorganisasjonen er i vinden som aldri før – ikke som «verdens raskest voksende religion», men som Vestens mest omdiskuterte kult. Mandag 22. juni kunne vi lese i Dagbladet at David Miscavige, organisasjonens leder, ved gjentatte anledninger har brukt vold mot andre scientologer. Organisasjonens tidligere pressetalsmann, Mike Rinder, forteller til St. Petersburg Times at motivasjonen for volden kunne være helt banale, hverdagslige episoder.

Scientologene er i søkelyset i Europa også. I Tyskland har scientologiorganisasjonen vært under statlig overvåking siden slutten av 1990-tallet, av samme organ som overvåker nynazister og militante islamister. I Frankrike er organisasjonen for tiden saksøkt av staten for korrupsjon og svindel.

Her i Norge har Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete, gjenopplivet scientologidebatten ved å starte det han kaller et «korstog» mot psykiatrien. Sammen med sin scientolog-manager, Trygve Haug, fronter Hank programmet til den omdiskuterte scientologi-frontgruppen Citizens Commission on Human Rights (CCHR). Scientologiorganisasjonens uttalte mål er «global utslettelse av psykiatri», og i sin nyttårstale i 2007 brukte Miscavige en lang rekke bombe- og eksplosjonsmetaforer, understreket med grafikk av granater og eksploderende bygninger. CCHR – og nå Hank – spiller en sentral rolle i dette prosjektet. Hank vedkjenner seg neppe dette, men det er en smule påfallende at han kjører rundt i CCHR-bil (Dagbladet 13.06.09) og holder taler under CCHRs omstridte utstilling, «PSYKIATRI: Hjelp eller dødsindustri?» (ABC Nyheter 07.05.09).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer