Frittalende pave Frans

Klikk for ingress.

Meninger

Pave Frans kom til USA og president Barack Obama rett fra Cuba og Castro-brødrene. Tilfeldig eller ikke, men paven og Vatikanet har spilt en viktig rolle i de forhandlingene som omsider fikk de to landene til å gjenoppta diplomatiske forbindelser. Nå er det på tide for USA å oppheve den 50 år lange handelsblokaden av Cuba, sa paven til journalister under flyturen. I USA er dette litt omstridt, men den argentinske paven uttrykker bare det nesten alle i Latin-Amerika har ment i årtier.

Paven roste Obama for innsatsen med å dempe skadelige utslipp av klimagasser. Men han tok også opp klasseskillet mellom fattige og rike i dette kapitalismens drømmeland.

I Kongressen reiste medlemmene seg for å klappe for paven da han snakket om flyktningene og minnet dem om at USA er et land av innvandrere. Det gjelder jo hele Amerika. «Vi, folket på dette kontinentet, frykter ikke utlendinger, for de fleste av oss var utlendinger», sa han, som er født i en italiensk innvandrerfamilie i Argentina. Også her er han på kant med en del politiske krefter, for Kongressen er splittet i spørsmålet om hva som bør gjøres med de rundt elleve millioner ulovlige innvandrerne i landet.

Men paven vakte ingen jubel da han gikk inn for et verdensomspennende forbud mot dødsstraff. «Alt liv er hellig», sa han. Dette standpunktet, som ikke er det minste omstridt i Europa, er ufattelig nok reine helligbrøde i store deler av samfunnet i USA. Like modig tok pave Frans opp global oppvarming. Han ba de folkevalgte vedta «modige tiltak» for å få ned utslipp av skadelige klimagasser. Han snakket om barnas framtid og guds skaperverk. «USA og denne Kongressen kan spille en viktig rolle», forsøkte han å lokke dem med smiger.

Men, særlig blant republikanerne, er det ikke dette de vil høre. Blant de mange snodige som vil bli republikanernes presidentkandidat leder eiendomsbaronen Donald Trump i målingene, og han tror ikke på menneskeskapte klimaendringer. Man har alltid hatt vær, storm, regn, flom og fine dager, er hans syn, og man må ikke ødelegge for næringslivet med overdrevne regler.

Det er heldigvis mange som lytter til paven med åpnere ører. Og vi gleder oss over en pave som ikke bryr seg med teologisk flisespikkeri og ikke er redd for å ta modige standpunkter i vår tids alvorligste spørsmål.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.