Frittgående barn

Å overvåke egne barn er bare så 00-talls. Trenden det nye tiåret blir foreldre som opponerer mot dagens trygghetstyranni, skriver Karianne Bjellås Gilje i denne kommentaren.

PÅ TRYNET: Når lar du barnet ditt prøve seg aleine på sykkelen, gå aleine til skolen eller ta bussen på egenhånd til fotballen? Psykolog Paul Moxnes  advarer mot «overbeskyttende, overkontrollerende og påtrengende foreldre» som bygger opp «angstfølsomhet i sine barn». 
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / Scanpix
PÅ TRYNET: Når lar du barnet ditt prøve seg aleine på sykkelen, gå aleine til skolen eller ta bussen på egenhånd til fotballen? Psykolog Paul Moxnes advarer mot «overbeskyttende, overkontrollerende og påtrengende foreldre» som bygger opp «angstfølsomhet i sine barn». Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Lar du barnet ditt sykle alene til biblioteket? Ta bussen til selvvalgte fritidssysler? Gå til butikken? I Norge er nok svarene fremdeles oftere ja enn ellers i Europa og i USA. Men egne stikkprøver viser at også norske foreldre bør våge å ta debatten: Hvor frittgående er egentlig barna våre?

I USA har «Free-Range Kids» det siste året blitt noe alle har en mening om. Det startet da skribenten Lenore Skenazy bestemte seg for å følge sitt eget foreldreråd: «Ta et skritt tilbake. Og så ett til.» Hun reiste med sin niårige sønn til kjøpesenteret Bloomingdales på Manhattan, utstyrte ham med 20 dollar, et t-banekort og -kart, og vinket farvel. Ingen mobiltelefon. Sønnen hadde ønsket å få ta seg hjem på egen hånd. Siden skrev hun i «New York Sun» om barnets ekstatiske mestringsglede, og andre foreldres forferdelse og fordømmelse, etter at den urbane stifinneroppgaven var utført med glans: «Halvparten av alle jeg har fortalt det til har lyst til å anmelde meg for barnemishandling. Som om det å holde barn bak lås og slå og hjelm og under mobiltelefon- og aupair-overvåking er den rette måten å oppdra barn. Det er det ikke. Det er svekkende både for oss og dem.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer