Frivillig dugnad og flyktningekrisen

Flyktninger søker tilflukt. Mange er kommet for å bli. Og det kommer flere.

SØKER: En asylsøker på Oslo S. Foto: © Luca Kleve-Ruud / Samfoto
SØKER: En asylsøker på Oslo S. Foto: © Luca Kleve-Ruud / SamfotoVis mer
Meninger

Uansett hvor mange som kommer, har vi en stor inkluderingsoppgave foran oss. Frivillig sektor er en god arena for inkludering, som politikere stadig henviser til. Det er rett.

Men dessverre blir den lokale frivillighetspolitikken glemt. Det må det gjøres noe med!

Frivilligheten er inkluderende - både for nye og gamle landsmenn. Frivilligheten skaper sosial kapital og er identitetsbyggende.

Det er ikke uten grunn at UDI-direktør Frode Forfang nylig oppfordret frivilligheten til å bidra til at flyktninger får delta i lokalsamfunnet. Forfangs oppfordring er både viktig og riktig.

En god frivillighetspolitikk øker sjansen for å lykkes med inkludering. Alle kommuner har en næringspolitikk, men nye tall fra Frivillighet Norge viser at bare 13 % har en frivillighetspolitikk. Det er ikke viljen det står på - 90 % av kommunene sier at de ønsker tettere samarbeid. Men bare 40 % vil bruke ressurser på det.

Mange kommuner aner ikke hvilke ressurser som finnes i frivilligheten. En liten vestlandskommune trodde de hadde 40 frivillige organisasjoner. Etter en kartlegging viste det seg at de hadde 147! I Norge har vi et økende tall innvandrerorganisasjoner, som ofte «går under radaren».

Kommunen bør ta initiativ til å møte frivilligheten lokalt for å se hvordan man sammen kan skape synergier. Bærekraftige, levedyktige og inkluderende samfunn begynner med den gode samtalen.

Tiden som frivillige organisasjoner må bruke på byråkrati øker, og går på bekostning av aktivitet. Kommunen bør hjelpe organisasjonene med å finne fram i byråkratiet, stille lokaler til disposisjon og etablere "én dør inn" for frivilligheten. En slik frivillighetspolitikk vil skape mer inkludering og øke deltakelsen gjennom at de frivillige får bruke mer tid på den saken de brenner for.

Alle ansatte i kommunen bør kjenne til frivilligheten. Tenk om alle som jobbet i NAV, Voksenopplæringen og Barnevernet visste om alle de hundretalls organisasjoner i nærmiljøene. Hvis Norge skal bli verdens beste inkluderingsarena, må frivillighetens egenverdi anerkjennes. Frivillige vil ikke arbeide for å nå punkt 4.28 i kommunens samfunnsplan. Frivillige er ikke gratisarbeidere - vi er her fordi vi vil. Sammen kan vi bli sterkere. Vi håper kommunene også vil!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.