Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Eutanasi:

Frivillig selvbestemt dødshjelp er løsningen!

Det er viktig for vår trygghet at vi vet at hjelpeapparatet står klar når vi trenger det. Men det er mange som klamrer seg til at ressursene må brukes på livshjelp og ikke dødshjelp.

SMERTER: En studie fra 2016 viser at hele 46 prosent av alle som dør på sykehjem, dør med moderate eller store smerter. Vil vi ha det slik, spør innsenderen. Foto: Shutterstock
SMERTER: En studie fra 2016 viser at hele 46 prosent av alle som dør på sykehjem, dør med moderate eller store smerter. Vil vi ha det slik, spør innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Victoria Kjølstad Aanje hevder i et innlegg at innføring av dødshjelp vil være en kapitulasjon. Hun overser at dagens ordning påfører mange døende store smerter og lidelser.

Palliativ behandling er relativt nytt i Norge. Da min kone døde av kreft i 2004 fikk hun akkurat så mye smertestillende at det skulle døyve smertene hennes, men det fantes ingen måling på om det virket. Da vi som satt rundt henne og holdt henne i hånden trodde at hun led, ringte vi på sykepleier i håp om å få mer smertestillende, men nei, det kunne hun ikke få. For det kunne hun dø av. Slik gikk nærmere tre døgn og da vi maste om den siste smertestillende medisinen uten å få den, gikk det en time før hun døde.

Vi var ikke i nærheten av å oppleve det som WHO har sagt om palliativ behandling, pleie og omsorg. At det er en tilnærmingsmåte som har til hensikt å forbedre livskvaliteten til pasienter og deres familier i møte med livstruende sykdom, gjennom forebygging og lindring av lidelse.

Kunnskapene var små den gangen, neppe pensum i sykepleien. En studie fra 2016 viser at hele 46 prosent av alle som dør på sykehjem, dør med moderate eller store smerter. Vil vi ha det slik?

Det er viktig for vår trygghet at vi vet at hjelpeapparatet står klar når vi trenger det. Men det er mange som klamrer seg til at ressursene må brukes på livshjelp og ikke dødshjelp. Praksis i Belgia står i opposisjon til det siste argumentet.

Belgia praktiserer pleie ved livets slutt som består av etablert lindrende pleie og eller legeassistert suicid i overensstemmelse med pasientenes informerte ønsker.

I Belgia konkluderer professor Bernheim med at legalisering har bidratt til å forbedre den palliative pleien. Frivillig selvbestemt dødshjelp er altså løsningen for bedre pleie når det går mot slutten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!