Frivillig trelldom

Norge har aldri vært et totalitært land, men nå kjenner mange smaken av knebling og ufrihet, skriver Nina Witoszek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET FINNES EN ANEKDOTE om en av de store dissidentene - kanskje det var Sakharov - som en gang ble spurt av en progressiv italiensk journalist: «Så, Mr. Sakharov, du er kommunist?» «Å nei!» utbrøt Sakharov, «jeg er en ANTI-kommunist!» «Vel,» sa journalisten, «jeg bryr meg ikke om hva slags kommunist du er.» Historien fanger et av poengene i denne kronikken: at den enøyde oppfatningen av verden totalt blokker innholdet i det som egentlig har vært sagt. De seneste offentlige debattene i Norge - alt fra Muhammed-karikatur-striden, gjennom Jostein Gaarder-oppstyret, til Klassekampens løgn om et lukket «anti-islamsk Selskap» - har vært interessante kommunikasjonsskandaler. De demonstrerte at de fleste engasjerte samfunnsdebattanter vil forbedre verden ved å bekrefte sine fordommer, fremfor ved å ha dialog.

VÅRE VAKRE sommerfuglsjeler er blitt fanget, festet til et brett under glasset, og klassifisert enten som anti-islamistiske, anti-semittistiske, pro-Israel, pro-Bush, neokonservative, anti-norske, eurosentriske. Dette er en form for moderne bannlysning, formidlet av skrikende overskrifter i skandalesentrerte aviser. På denne måten blir Jostein Gaarder en antisemitt til evig tid, Amen. Thomas Hylland Eriksen fortsetter et mytisk liv som en relativistisk fundamentalist. Og forfatteren av denne kronikken er blitt satt i formalin som en neokonservativ, reaksjonær og anti-islamsk «Oriana Fallaci», punktum. Og hvis hun tør å se på seg selv som ANTI-konservativ - så finner hun snart at hennes opponenter ikke egentlig bryr seg om hva slags konservativ hun faktisk er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer