Frivillig vettskremt

Ikke alle spill er like hyggelige. I hvert fall ikke Doom 3.

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Zombiene er tilbake igjen. I filmverdenen har vi sett flere filmer det siste året der de levende døde svaier rundt og biter skallen av folk til kinogjengernes forlystelse.

Sykt

I spillenes verden er zombiene også tilbake med styrke. En av de store titlene under årets E3-messe er skrekk-spillet Doom 3, og Dagbladet.no fikk en liten prøvetur gjennom et ganske så sykt miljø på planeten Mars. Spillet kommer både på PC og Xbox, og det var på sistnevnte konsoll vi fikk prøve oss i et kvarter.

Opplegget er kjent fra før. Du er en soldat som havner i et mørkt helvete fullt av monstere som ikke oppførerer seg spesielt hyggelig. Det er godt du er bevæpnet.

Doom 3 åpner med at stemme gir deg oppdraget, som starter en ferd gjennom den mørke vitenskapsbasen hvor alt definitivt ikke er som det skal være. Kontrollene minner om andre førstepersons-skytere på Xbox, og fingerferdigheten sitter ganske raskt.

Fram med lommelykta

Spillet ser fordømt bra ut grafisk. Men det er mørket og skyggeleggingen som definitivt skaper stemningen. Mange steder må du bytte ut våpenet med lommelykta for å finne ut hva som skjer. Miljøet er dessuten interaktivt, så du bør passe deg for å ikke skyte ut det lille lyset som finnes. Lyd skremmer også og her er de skrekkelige og ganske ekle til tider (det er noe som vokser der inne, noe som ser ut som tarmer).

Sitter du hjemme i stua med stor skjerm og surround er sjansene store for at du kommer til hoppe i taket til tider. Vel, sjansen er antakelig stor uansett.

Doom 3 er et relativt sakte spill, der du lusker rundt i mørket på jakt etter helse og våpen mens du er litt nervøs for hva som venter rundt neste hjørne. Og det som venter er forskjellige varianter av monstere som enten hagla eller maskingeværet må ta seg av. De vi har sett i spillet og på trailere ser alle ganske imponerende ut.

Sjansene er store for at vi våger oss på en tur gjennom mareritt-basen når spillet er på markedet. Når det skjer er usikkert. PC-versjonen slippes antagelig i USA i løpet av sommeren, så følger Xbox-versjonen etter.