Debatt: Flyktningkrisen

Frivillige livreddere kriminaliseres

Svøm med dem som drukner?

HAR VAKT REAKSJONER: Flere har reagert etter at justisminister Jøran Kallmyr uttrykte bekymring for at private hjelpeoperasjoner i Middelhavet kan lede til økt flyktningstrøm. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HAR VAKT REAKSJONER: Flere har reagert etter at justisminister Jøran Kallmyr uttrykte bekymring for at private hjelpeoperasjoner i Middelhavet kan lede til økt flyktningstrøm. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Mina er fire år og har røde bukser. Neglene har mormor malt glitrende rosa, lakken har begynt å flasse av på tre av fingrene. Mormor som gråt da hun dro med mamma, lillebror og storebror.

Vi møter henne på stranda i Hellas. Mamma holder lillebror, alle er gjennomvåte. Det er november og temperaturen har falt til fem grader. Båten fra Tyrkia tok inn vann halvveis og de havnet i havet. Mina ble løftet ombord i den greske kystvaktens båt sammen med mamma og søsknene.

De har fått folietepper for å hindre varmetap, men de er ikke trygge enda. Vi jobber raskt for at den lille kroppen ikke skal miste mer varme. Hun skjelver, hakker tenner og tviholder i mamma. De har flyktet fra Afghanistan. Pappa er drept.

Middelhavet og Egeerhavet er sommerens paradis og lekeplass for jordas privilegerte. Men for tusenvis av kvinner, barn, og menn blir det deres grav. 2275 druknet i fjor og risikoen for drukning er firedoblet i år fordi hjelpearbeidet er nedbemannet. Er det greit å svømme med dem som drukner uten å rekke ut en hånd?

EU-landene jobber på overtid for å holde mennesker som Mina og hennes familie unna. Den italienske innenriksministeren smiler mens han setter lås på nok et mottakssenter. Her skal du ikke komme. Her er ingen velkomne.

Men det er ikke nok. Det holder ikke for dem som jobber for likegyldighet, egoisme og stengte grenser. Frivillige livreddere kriminaliseres. Det er ikke lov å strekke ut en hånd. Og nå kaster vår egen justisminister, Jøran Kallemyr, seg på den samme bølgen. Han fraskriver seg ansvaret for egen politikk ved å antyde at flere vil drukne dersom flere reddes.

Logikken er totalt fraværende i hans inhumane utsagn og man kan spørre seg om justisministeren tror dette er overførbart til redningsaksjoner for nordmenn i Norge.

Hvis frivillige i Norge redder norske skiløpere tatt av skred, vil da flere bli tatt av skred? Hvis frivillige redder dem som har gått seg ville i den norske fjellheimen, vil da flere gå seg ville?

Så kjære justisminister, hva ville du selv gjort i møte med en som drukner? Ville du toet dine hender og snudd ryggen til i håp om en preventiv effekt av din egen likegyldighet? Hva ville du gjort i møtet med Mina? Ville du latt henne drukne?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.