Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frode Alnæs raser mot riving

KRISTIANSUND (Dagbladet): Frode Alnæs og samboer Anne Elisabeth Gjeldnes vil rocke opp de to eldste husene hjembyen og skape et kultursenter, men er oppgitt over at lokalpolitikere tillater å rive hus i gamlebyen. Paret har nettopp kjøpt flere av de verneverdige husene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er «høl i haue», helt meningsløst av politikerne å akseptere riving av de få gjenværende husene i den gamle bydelen av Kristiansund. Det er på tide å si ifra, det må handles: Rivingen må stoppes, sier Dance With A Strangers kjente gitarist, Frode Alnæs, til Dagbladet.

- Paradoksalt

800 hus ble ødelagt i Kristiansund etter tyskernes bombinger under 2. verdenskrig, men i bydelen Innlandet ble mange hus berget. Her har nå den kjente gitaristen og låtskriveren og hans samboer kjøpt de to eldste husene, «Dødeladen» og «Tollboden», som begge er bygd på 1600-tallet. Samtidig som paret får enstemmig støtte for sine planer om å restaurere husene og etablere et lite kultursenter, har bygningsrådet i byen gitt tilatelse til å rive et gammel arbeiderhus fra 1700-tallet i samme område.

- Et veldig stort paradoks, sier Alnæs, og rister på hodet.

Foruten paret protesterer både velforeningen og fylkeskonservatoren imot rivingen av det gamle arbeiderhuset, og saken er nå klaget inn til Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Fylkeskonservatoren signaliserer også at han vil vurdere fredning av huset i samråd med Riksantikvaren.

- Uthuler ideen

- Det er ikke lov å være så historie- og kulturløs som å rive et så gammelt bygg på vei inn i et nytt årtusen, aller minst når det finnes så få hus igjen, sier Gjeldnes.

Hun har fått en halv million i tilskudd fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og 600000 i investeringslån.

Paret ønsker å skape en kulturkafé i første omgang, men på sikt er planene å skape et kultursenter. Hele prosjektet har en prislapp på rundt seks millioner kroner.

- Vi og mange andre har visjoner for dette området, som vi håper skal være til glede for så vel lokalbefolkning som tilreisende. Vi håper å være med å skape en identitet for kristiansundere gjennom denne gamlebyen som vi har, men som vi ikke har gjort noe ut av.

Paret mener deres prosjekt vil skape ringvirkninger. Ikke minst vil det bidra til å holde liv i verdens eldste kommunikasjonsmiddel som fortsatt er i drift, «Sundbåten», som er i trafikk mellom de ulike «landene» som Kristiansund har bredt seg over.

- En riving vil uthule hele ideen med området. Rivingen må stoppes.

VIL RESTAURERE, IKKE RIVE: - Det er «høl i haue» å rive noen av de få gamle husene som er igjen i Kristiansund, sier Dance With A Stranger-gitarist Frode Alnæs og samboeren Anne Elisabeth Gjeldnes.