KOMMENTARER

Frode Berg: En kurer som setter grenser

Frode Berg sier han ble presset og lurt av e-tjenesten. Men han vil ikke gi vesentlig ny informasjon om det han kaller en skandale. Kureren Berg er en edsvoren offiser som på nytt vil følge instruksene.

MØTTE PRESSEN: Frode Berg møtte pressen i dag på Gardermoen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Frode Berg møtte pressen i dag på Gardermoen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var en beveget Frode Berg som tirsdag kveld sto fram på en lukket pressekonferanse på Gardermoen. Men han holdt stilen og var tydelig så langt han selv ville, eller kunne. Den tidligere grensekommissæren har satt ned noen grensegjerder som ikke skal passeres. I hvert fall ikke i dagslys eller offentlighet. Frode Berg ville ikke snakke om anklagene fra russisk side slik de fremkom i rettssalen. Han ville ikke gå nærmere inn på forhold som gjelder de norske hemmelige tjenestene, og var tilbakeholden om forholdene i Kirkenes. Med andre ord: Selve kjernen i saken om etterretningskureren Frode Berg.

Frode Berg sier han ble presset til å utføre oppdrag i Russland av en venn i e-tjenesten. Han er skuffet og bitter og føler seg lurt til oppdrag han ikke kunne skjønne rekkevidden av. Eller hvilken risiko som var forbundet med å levere pakker på hemmelig maner i et land han kjente til bunns. Likevel trer han på nytt inn i rollen som lojal og tjenestevillig norsk offiser.

Frode Berg skal etterhvert snakke med e-tjenesten, Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS). Han skal også skrive bok og har daglig tatt notater fra tida i fengslet. Både Berg og hans advokat Brynjulf Risnes er nå forsiktige i spørsmålet om en erstatning fra staten. Kanskje finnes det andre måter å ordne saken på. Statsministeren var både pratsom og ydmyk da de to møttes. Berg satt jo to år i det beryktede Lefortovo-fengslet på grunn av en operasjon som åpenbart gikk helt galt, og som mest sannsynlig var kontrollert av den russiske etterretningstjenesten FSB fra første dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.