Frode Grytten er nummer 17

«Bikubesong» er en av vår tids beste bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Bikubesong» er en raus og frodig tekst om menneskene som befolker «Murboligen» i Odda, en gård som eksisterer i virkeligheten. Men de forsmådde konene, rasende mennene og geskjeftige barna leseren møter i de 25 novellene som til sammen utgjør boka forlaget kaller «en novellistisk roman», er Frode Gryttens skapninger.

Boka ga Grytten, som tidligere hadde gitt ut en diktsamling og fire novellesamlinger, et nasjonalt gjennombrudd. Den fikk Brageprisen og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Med «Bikubesong» innkasserte også Grytten en sjelden nynorskseier over bokklubbsystemet. Etter først å ha avvist boka, antok De Norske Bokklubbene den året etter. «Bikubesong» er i tillegg blitt suksess som teaterstykke både i Oslo og Odda, og regnes syv år etter utgivelsen som Gryttens hovedverk.

Drømmer og musikk

«Murboligen» er en verden i miniatyr. Typegalleriet er samtidig fantasirikt og lett gjenkjennelig, og blant de fremste av bokas mange kvaliteter. Her bor den smellfeite «prinsessa av Burundi» som jobber på gatekjøkken og ikke tør stole på beilerens kjærlighet før han har spist seg opp til hennes størrelse. Her bor kinobillettøren Betty, «ei Audrey Hepburn fødd på feil side av planeten», som er så overjordisk vakker at ingen andre enn den alkoholiserte eks-fotballhelten Henry tør prøve seg. Her bor «fittetjuven», 22-åringen som har stått i med alle gårdens kvinner under 50 bortsett fra ei, og Robert Lie, Securitas-vakten som aldri fikk oppfylt politidrømmen sin, og som ender med å flykte fra verksdirektøren han har kneblet etter å ha forsøkt å presse ham for penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer