Frode Grytten om sin blyghet: - Det er en sosial skavank

Novelleforfatter Frode Grytten går aldri ut døra uten dress - det våger han ikke. - Jeg er født sånn, sier han.

(Dagbladet): Myten vil ha det til at Frode Grytten kun sa én eneste ting i løpet av de tre åra han gikk på gymnas: «Bob Dylan skulle hatt Nobelprisen i litteratur». 

Forfatteren som er født i Bergen, men hadde sine «formende år» i industrisamfunnet Odda, sa muligens noen få ord til, men han har alltid vært sjenert.

- Folk forstår ikke hvordan det er. Det er en sosial skavank eller funksjonshemming som er veldig problematisk, sier han i bokpodcasten «BokPod», som publiseres på dagbladet.no onsdag.

Født sånn, ikke blitt sånn Grytten fikk Brageprisen for «Bikubesesong» i 1999, og la i 2001 bort journalistkarrieren i Bergens Tidende for å drive forfattergjerningen på heltid.

- Jeg er født sånn. Mange går rundt og skryter av å være sjenert, men jeg ser med en gang når noen lyver om det. Ofte kan blyghet feiltolkes som arroganse, men egentlig er det problemer med å overvinne seg selv og frykt for å bli avvist av verden, sier Grytten ærlig i podcasten. 

«BokPod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timeslangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på Itunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

Gryttens Elvisdrakt Sjenansen gir seg utslag i flere deler av dagliglivet til Grytten. Han har skapt en rekke alter ego til offentlige opptredener, blant andre «Arne Speed-Mikalsen» og «Helge Olsen», og Grytten viser heller seg ikke offentlig uten dress.

- Dressen er en beskyttelse. Når jeg tar på meg dress kan jeg være en offentlig person, da blir jeg Frode Grytten trademark. Det er Elvis'-drakta mi, min jumpsuite. Kommer jeg et sted i dress kan jeg si hva som helst, da får jeg spillerom.

- Hvilke klær går du med hjemme da? spør intervjuer Opedal.

- Det får bli mellom meg og Gud, humrer Grytten.

Ny novellesamling i gjære Han skriver nå på et skuespill og ei novellesamling som planlegges ferdig høsten 2016. I 2013 skrev han romanen «Brenn huset ned», en utilslørt hyllest til The Clash. Punken, sammen med hjemstedet Odda, har vært en stadig inspirasjonskilde for Grytten, som også skriver tekster for «Salongen» i P2 og TV 2s Premier League-sendinger.

- Punken har noe «bare gjør det» over seg. Det var sånn da jeg begynte å skrive også, jeg var ikke så opptatt av hva andre syntes. Jeg ville «bare gjøre det», jeg også. Du vokser ikke opp i Odda og tenker at du skal bli forfatter. Det er ingen som blir forfatter i Odda, sier han. 

Raske gitarriff har vært gjennomgangsmelodien i Gryttens forfatterskap. Bruce Springsteen var rollemodell for hovedpersonen i novella «Ein bibel og fem flasker øl», og «Bikubesesong» og «Dronninga er død» har tydelige bånd til The Smiths. Selv om han har flere romaner på samvittigheten, er Grytten glassklar på at han er novellist. 

- Alle har ei seksuell legning og en forfatterlegning. Jeg er novelleforfatter, sier han og fortsetter:

- Romanen er ødelagt - Romansjangeren er ødelagt av sine egne ambisjoner. Det er noe pompøst og veldig overdrevent ved romanen. «Nå kommer romanen om ditt, eller romanen om datt». I en roman kan du komme unna med dårlig språk dersom man har et tema noen er interessert i. Jeg tror novella kommer til å slå knallhardt tilbake.

Han er vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris, stukket av Rivertonprisen og er stadig i mediene. Men noen biografi, det skal Frode Grytten ha seg frabedt.

- Herregud, det må ikke skje. Jeg har sletta alle spor, manuser, brev og eposter er fjerna. Delvis bevisst. Dyrkinga av kunstnermyten får jeg litt opp i halsen. Kunstnere framstilles som om de er løfta over resten av verden, men det er pjatt. Kunstnere må være ordentlige, de må bidra og de må være bra folk, de også. 
 
Dagbladet var i kontakt med Grytten tirsdag ettermiddag. Han hadde ingen ytterligere kommentarer. 

SJENERT GENI: Frode Grytten går aldri ut døra uten dress. Hva han går med innen hjemmets trygge favn får ingen vite. - Det er mellom meg og Gud, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJENERT GENI: Frode Grytten går aldri ut døra uten dress. Hva han går med innen hjemmets trygge favn får ingen vite. - Det er mellom meg og Gud, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer