Frode Saugestad er Knausgårds onde tvilling

Berører ikke med sitt dypt narsissistiske prosjekt.

BASTARD: Romanen er en kryssklippet bastard med rettsnotater, terroraksjonplanlegging og søksmål mot staten. Men god litteratur er det ikke, mener vår anmelder.
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
BASTARD: Romanen er en kryssklippet bastard med rettsnotater, terroraksjonplanlegging og søksmål mot staten. Men god litteratur er det ikke, mener vår anmelder. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Debutant Frode Saugestad er ingen ukjent figur i norsk media. Han har gjort suksess som fotballspiller, vektløfter, forlegger, moteikon og akademiker. Det siste gjorde han «the American way», fra noen beskjedne vekttall til doktorgrad om Hamsun på imponerende 19 måneder, ved Harvard. Det er klart han er mat for mediene. Dette vet Saugestad også å utnytte. Allerede før lanseringen av debutromanen har Aftenposten en sak om at den dokumentariske delen av romanen kan bli rettsakmateriale. Jeg vil tro den tidligere PR-sjefen for Diesel fryder seg.  Søksmål mot staten Likevel er det et annet bilde han tegner i denne collagen av en selvbiografi. Under glasuren av vellykkethet ligger nemlig et åpent sår. Saugestad har hatt en oppvekst uten sin marokkanske far, og gjennom romanen beskrives alle hans meritter som en desperat måte å tekkes og imponere ham. Første del av romanen, «pappa», gjengir rettsprosessene der farskapet tilslutt plasseres hos faren. I siste del av romanen går figuren Frode Saugestad til søksmål mot staten for å ha «frarøvet ham en pappa». Romanen er en kryssklippet bastard bestående av rettsnotater, Saugestads kortprosa, store deler av et wonderboy-intervju med D2, samt hyperlenker til videoer med forfatteren på forlagets hjemmesider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer