Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frodig barnefilm

«Maja Steinansikt» er en helhjertet barnefilmsatsing som gir uttelling. Regissøren Lars Berg bygger på Elsa Kvammes originalmanus og tar med seg det lette profesjonelle håndlaget han viste i fjorårets langfilmdebut «Farlig farvann».

Det er en vidt forgreinet, frodig og morsom historie Elsa Kvamme har skapt, med 9 - 10-årige Maja i sentrum. I form og uttrykk tror jeg filmen henvender seg mer direkte til Majas aldersgruppe enn barnefilmer flest. Tittelens Maja spilles av May-Thali Magnussen Libermann, som agerer instinktivt «riktig», slik barneskuespillere ofte faktisk gjør. Fantasien og lekens virkelighet og hverdags-virkeligheten møtes uanstrengt i Lars Bergs sikre håndtering.

Historien på hverdagsplanet er at Majas elskelige, upraktiske sosekopp av en pappa (Johannes Joner) forelsker seg i mørke og fagre Birgitte (Laila Goody). Mens slitne mor (Helle Haugen) og Majas baby-bror er i Syden, blir det dramatisk. Ikke bare flytter bestevenninnen Silvia (Siri Nilsen) til Tromsø. Maja møter også Gloria (Vanja Riksfjord), som lever et annet og farligere, mer utsatt barneliv, men også et mer spennende.

Filmen anlegger ikke noe pedagogisk voksen-perspektiv på tingene: Det er Maja som opplever dem. Det hun forstår av seg selv og venninnene Silvia og Gloria, av foreldrene og farmor (Elsa Lystad), er Majas egen erfaring. Ingen ringe bragd å få til. Harald Paalgard har fotografert og Sofie Hellesberg har klippet. Flott levert av hele teamet.