Frodig slektssaga fra Finland

Frodig flettverk om finlandsk-svensk ulykkesslekt.

BOK: Finlandssvenske Kjell Westö (1961) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for denne boka om reklamemannen Wiktor Skrake, som overtar barndomshjemmet utenfor Helsingfors. Der begynner han på «Den Bakenforliggende Historien» som omfatter ulykkesslekten Skrake. Han legger hovedvekt på grandonkel Leo, som tror på romvesener og hvis manglende evne til å orientere seg i verden har gjort at han dukker ned i bøkene. Og - Wiktors far, opprinnelig sleggekaster som i høy alder endelig når sekstimetersmerket, men da ved å lemleste biskopen. Dessuten handler det om en hobbyfisker som lever av å skrive fiskefortellinger, men som går tom da han får sin første Sølvfisk (ørret) - for «Ordene? De er bare stumme fanger bak tankens gitter».

Westö får sagt mye i denne slektssagaen, som også er en slags kunstner- og oppvekstroman om Wiktor, født inn i «en verden av spioner og romkappløp og Elvis og Marilyn og Beatles og slike ting». Ikke minst er det en krønike om Helsingfors, byen som lik Hamsuns Christiania setter dype spor i en: Skrake-slektens arr etter to kriger og mindreverdighetskomplekser fordi de alltid forble bønder i byen. De mange fortellingene eller anekdotene går via assosiasjoner, parallellfortellinger og fortellinger i fortellingen, men da svært elegant og lettlest.

Aller best er Westö likevel på raske karakteristikker, nærmest skisser av typer betegnende for tidsånden. Wiktor selv forsvinner litt i fortellingene, og når vi nærmer oss ham som mann, der hans besettelse påstås å være kvinner, blir det noe utydelig. Samtidig går fortellerfrodigheten visse steder litt på tomgang, på bekostning av de helt slående betraktningene. Men altså - i en roman som fortjener en plass under juletreet.