Frøken blir offer for karrieren

Det gjelder å være best. Derfor går skikkelig galt for Frøken Makeløs på Centralteatret denne uka.

Pokuspilotene er navnet på teatergruppen som fra 9. april inntar Centralteatret i Oslo.

Utpregede karrieremennesker kan de knapt beskyldes for å være, i alle fall ikke på det nivået Frøken Makeløs befinner seg.

Hun er hovedpersonen i stykket «Frøken Makeløs og karrieren», som er basert på den svenske bestselgertegneserien med samme navn av Joanna Rubin Dranger. Og det er ikke en svært harmonisk frøken vi møter.

- Hun er en veldig ærgjerrig og ambisiøs dame. Men så har hun da også hørt fra hun var helt liten fra sin far at hun måtte bli en av de 10 beste i verden, og av sin mor at hun måtte bli normal spesiell. I motsetning til overfølsom.

- Frøken Makeløs kommer inn på en prestisjetung designerskole. Hun stiller store krav til seg selv, og tror at verden rundt henne også stiller like strenge krav. Til slutt går det skikkelig galt, sier pilotene.

Pokuspilotene har vært i drift som teatergruppe et års tid. De har felles bakgrunn som studenter ved drama-og kommunikasjonsstudiet ved Høgskolen i Oslo. De fant få problemer med å finne sin egen identitet i det store rommet mellom institusjonsteatrene.

- Vi ønsker å bryte det som er litt stivt ved institusjonsteatrene?

- Som er?

- De har for eksempel veldig mye fokus på selve teksten. Vi går inn for et mer direkte språk, og slipper leken inn i stykkene.

Les mer om stykket på hjemmesidene til Oslo Nye Teater.

STRESS:</B> Denne gjengen kan du oppleve i ni forestillinger på Centralteatret fra 9. april. I «Frøken Makeløs og karrieren» tar de oppgjør med karrierejag og prestasjonspress. Gjengen i teatergruppa Pokuspilotene er bak fra venstre Jens Kulset, Marianne Kaurin, Ancha Wesnes, Marte Malme, Andreas Cappelen og Karen Beate Wasa.