Frøken Detektiv fortsatt feministisk forbilde

Men nå har hun fått mobiltelefon.

(Dagbladet.no): - Da jeg var liten, pleide jeg å si at jeg ikke hadde noen forbilder. Men nå ser jeg at det var feil. Frøken Detektiv er veldig tøff, dyktig, modig og smart, og hvem ønsker vel ikke å være det?, sier Martine Aurdal, redaktør i Ny Tid, til Dagbladet.no.

Hun har skrevet forordet til Damms relansering av Frøken Detektiv-bøkene, som vil være i salg i både bokhandler og dagligvarebutikker i løpet av måneden. De originale bøkene om Frøken Detektiv har vært utsolgt fra forlaget siden 1993, men nå er hun mer aktuell enn på lenge.

Til høsten kommer Hollywood-filmen om den handlekraftige jenta, «Nancy Drew and the Mystery in Hollywood Hills». Heltinnen selv spilles av unge Emma Roberts, niesen til den langt mer kjente Julia Roberts.

Fortsatt aktuell

- Dette gjør vi selvfølgelig i anledning den nye filmen, men også fordi det er en ganske stor retrobølge som går over landet nå. Dagens foreldre liker å gi barna muligheten til å lese det de selv leste, og bøkene har gått bra i utlandet i det siste, sier Sara Rudeng, redaktør i Damm, til Dagbladet.no.

I første omgang utgir Damm fire Frøken Detektiv-bøker, to originale og to nyskrevne fra det amerikanske forlaget. Her har Nancy blitt utstyrt med både mobiltelefon og Internett i jakten på skurkene.

- Men jeg tror man vil kjenne igjen stilen. Personene er beholdt veldig som de er, mener Rudeng.

Nett- og mobilbruk til tross, hva kan en heltinne som ble oppfunnet på 30-tallet ha å komme med i forhold til dagens unge jenter?

HOLLYWOOD-NANCY: Slik ser Hollywood-versjonen av Frøken Detektiv ut. Emma Roberts spiller Nancy Drew i filmen, som kommer til Norge i august. Denne måneden relanserer Damm Frøken Detektiv-bøkene og gir ut to originale og to splitter nye bøker. Innfeldt øverst: Den første boka i serien. Nederst: En av de nyskrevne bøkene. Foto: FILMWEB / DAMM
HOLLYWOOD-NANCY: Slik ser Hollywood-versjonen av Frøken Detektiv ut. Emma Roberts spiller Nancy Drew i filmen, som kommer til Norge i august. Denne måneden relanserer Damm Frøken Detektiv-bøkene og gir ut to originale og to splitter nye bøker. Innfeldt øverst: Den første boka i serien. Nederst: En av de nyskrevne bøkene. Foto: FILMWEB / DAMM Vis mer

- Dessverre ser vi at det ennå ikke finnes så mange kvinnelige hovedpersoner, verken i film eller litteratur. Kvinner i litteraturen trenger ikke bare å være dattera, mora eller hustruen, men må få lov til å være et selvstendig objekt som driver historien framover, mener Martine Aurdal.

Hun mener at Nancy Drew er et slikt selvstendig objekt.

Feminist

- Er hun et feministisk forbilde?

- Ja, for hun utfordrer en del av de tradisjonelle kjønnsrollene. Hun får lov til å være tøff og gjøre farlige ting, er ikke redd for å bli skitten og kan være smartere enn faren sin. I tillegg er hun både ærlig, lojal og rettferdig. Det siste er kanskje den viktigste verdien jeg vokste opp med, og som ligger til grunn for mye av det engasjementet jeg har i dag, sier Aurdal.

Det er ikke vanskelig å se for seg at både filmen og de nye bøkene vil gjøre mye av salget ved hjelp av nostalgiske foreldre. Men Aurdal oppdaget bøkene helt av seg selv mens hun gikk på barneskolen.

Startet detektivklubb

Hun fikk sju kroner og femti øre i lommepenger i uka, akkurat nok til et Donald-blad. Men siden hun også hadde lyst på smågodt, kom hun etterhvert på ideen å kjøpe gamle Donald-blader på antikvariat. Der fant hun raskt noe nytt å bruke penger på, nemlig bøkene om Frøken Detektiv.

- Det satte turbofart på lesegleden min. Bøkene var god underholdning og kjempespennende. Jeg følte sikkert også at jeg kunne identifisere meg med Nancy Drew, forteller Aurdal, som også ble inspirert til å starte «Tøyen Detektivklubb», et forsøk på å oppklare tyveriet av Munch-maleriet «Vampyr» i 1988.

- Figurene i bøkene er ikke særlig komplekse?

- Nei, men det er underholdningslitteratur, en type litteratur som brukes for å lære barn gleden ved å lese, mener hun.

Ikke så dyp

- Det er så deilig og naivt og tegneserieaktig, med veldig stereotype figurer, mener Jannike Kruse Jåtog.

Hun spilte hovedrollen i musikalen «Den syngende Frøken Detektiv», som har blitt spilt både i Fredrikstad og på Oslo Nye Teater.

- Som rolle var det ikke veldig mye å spille på, hun er ikke så dyp. Men bøkene er søte, underholdende og lettleste. Og så mye har ikke ti- til tolvåringer forandret seg, at de ikke fortsatt kan glede seg over bøkene, sier hun til Dagbladet.no.

- Men er hun et forbilde?

- Ja, i måten hun løser oppgaver på. Hun er ansvarsfull, rettferdig og ordentlig. Jeg tror alltid det vil være bra for jenter å se at det går an å kombinere det å være pen og yndig med å være tøff og uredd, mener hun.

FEMINIST: Martine Aurdal ser på Frøken Detektiv som et feministisk forbilde.
FRØKEN DETEKTIV PÅ SCENEN: Jannike Kruse Jåtog spilte «Den syngende Frøken Detektiv».