Frøken dyregod

Alicia Silverstone er aktuell i filmen «Danser med Shakespeare». FREDAG fikk prate med henne om vegetarmat. Og så menneskeheten, da. I 21 minutter.

- MAN SKAL IKKE TRO at man er bedre enn et dyr. Rom 434 på Continental Hotel i Oslo: Alicia Silverstone sitter med beina i kors i en dyr sofa. Hun er nysminket, har på seg kårny støvletter og har nettopp tatt meg på kneet for å understreke at jeg må være snill mot kyr. Hun ble født i San Fransisco. Det er absolutt første gang hun er i Norge. Og slik begynte det:

- DU ER 23 ÅR, IKKE SANT?

- Ja, jeg er 23 år.

- Jeg er også 23 år.

- Er du også 23 år?

- Ja. Jeg også er 23 år. Så hva skal vi snakke om?

- Jeg vil snakke om dyrenes rettigheter.

- Ja vel.

- Og at folk må være snille med hverandre.

- Åkej.

- Og om kjøtt, melkeprodukter, lær og pels

- Er du vegetarianer?

- Ja.

- Og du har på deg en «Nei til pels»-button?

- Ja. Visste du at de bruker katter og hunder i den europeiske pelsindustrien?

- Nei.

- Det er billigere for dem, vet du. De flår dem levende.

- Har du sett det sjøl?

- Ja, jeg har sett det på video. Om igjen og om igjen. Det er ganske ille. Og vet du hva? De som går med pels, de ser jo bare stygge ut.

- Som for eksempel gamle damer med rever rundt halsen?

- Ja, hva er det som feiler slike folk? De må jo være onde. Så derfor vil jeg informere om hva som skjer i pelsindustrien.

- Informasjon er din måte å protestere på?

- Ja. Informasjon er makt. For to år siden visste jeg ikke halvparten av det jeg vet nå.

HER ER ALICIA SILVERSTONES CV:

Utdanning: Duskedame på high school.

Sivil status: Har visstnok vært sammen med Leonardo DiCaprio, Adam Sandler og Kenneth Branagh. Yrkeserfaring: Tv-reklame for Domino's Pizza, sexy jente i Aerosmiths musikkvideoer, sexy jente i filmen «Clueless», sexy Batgirl i «Batman and Robin».

Og nå: Sexy og syngende prinsesse i Norges-aktuelle «Danser med Shakespeare». Men hun vil altså helst snakke om det å være vegetarianer.

- Det finnes mange årsaker til å være vegetarianer, altså. Én ting er naturen. De sager ned regnskog over hele verden for å få plass til kyr.

- Gjør de?

- Ja. Og dette påvirker hele den kjemiske balansen i atmosfæren. Ozonlaget, lufta, alt sammen. Bare på grunn av disse kuene. Og så er det menneskeheten, da. Mennesker sulter ihjel over hele verden. Og grunnen til at de sulter ihjel, er at det ikke finnes nok mat. Og hvorfor er det ikke nok mat?

Jo, fordi de bruker jorda til beite for kyr isteden for å dyrke korn og bønner og slike ting. Og så er det helsa, da.

- Ja vel?

Alicia lener seg litt tilbake og sier at det er bevist gjennom 90 års forskning at hjertesykdommer, beinskjørhet og kreft kommer av at vi spiser kjøtt. Så sier hun at mer enn 50 prosent av dem som har kreft og som blir vegetarianere, kan kureres. Hun holder seg fast i høyre øre når hun sier det.

- Hvor lenge har du vært vegetarianer, egentlig?

- I to år.

- Og fram til da var du ...

- ... en kjøtteter. Jeg elsket kjøtt. Jeg elsket smaken. Men jeg savner det ikke. Før kunne jeg bare velge mellom fisk, kylling og biff. Nå kan jeg velge mellom massevis av grønnsaker og kryddersorter.

- Lager du mat sjøl?

- Nei. Jeg spiser ute. Du aner ikke hvor mye god mat jeg har smakt etter at jeg ble veggis. Jeg får vann i munnen, altså. Jeg sikler når jeg tenker på det. Dessuten sover jeg bedre.

- Jøss.

- Huden min er bedre.

- Mmm.

- Og jeg har mer energi enn noen gang tidligere. Pluss at jeg ikke har dårlig samvittighet. Jeg gjør noe godt for verden, på en måte.

- Finnes det noe håp for oss mennesker?

- Ja. Unge mennesker er gode mennesker. De må få vite at det ikke er kult å være egoistisk. De må få vite at de ikke blir lykkelige av å kjøpe nye klær eller en ny bil. De må tenke sjøl. Dele med andre. Være intelligente. Det er det som betyr noe. Det er sånne ting vakre, smarte jenter setter pris på hos gutter.

- Akkurat.

- Og det er sånne ting sexy, vidunderlige menn setter pris på hos kvinner.

ALICIA SMILER MED MYE leppestift. Så bøyer hun seg framover og spør om jeg vil høre en historie. Jeg sier at jeg gjerne vil høre en historie.

- Jeg vet om en indianerstamme i Mexico som heter «Det løpende folk». De bor på toppen av et fjell. Men de jobber ikke oppå fjelltoppen, altså. De jobber i bunnen av en dal. Derfor må de hver dag gå opp og ned dette fjellet. Og de har utviklet en spesiell måte å puste på. De puster fire ganger inn og fire ganger ut. Dessuten er de vegetarianere. Og kan du tenke deg? De lever til de er 130 år gamle!

- 130?

- Ja. De er sunne, lykkelige mennesker.

- Hva synes du om nordmenn, da? Her går jo tross alt mange kyr ute i det fri og er forholdsvis lykkelige.

- Ja, jeg har hørt det der. Men da jeg kjørte inn hit fra flyplassen, så jeg ingen kyr. Jeg ble fortalt at de står innendørs her i landet, også.

Alicia smiler ikke lenger. Kanskje hun er sulten. Da er det godt å vite at støtteapparatet rundt henne allerede har bestilt bord på Hare Krishna på Majorstua. De har bestilt drosje, også. De har bestilt en Mercedez-drosje. Ikke en Toyota-drosje. Det er på høy tid å stille et siste, kritisk spørsmål:

- Hva kjøper du for alle pengene dine?

- Jeg kjøper i hvert fall ikke ting. Jeg kjøper bare det jeg har bruk for. Hundemat, for eksempel.

- Du har hunder?

- Ja.

- Mange?

- Ja. Og de er vegetarianere, de også.

Foto: SCANPIX