Frøkens vei til bøkene

«-Jeg har revolver, sa Nancy og viste frem våpenet.» Nancy Drew nølte aldri. I nr. 2, «Frøken Detektiv på spøkelsesjakt», beroliger hun to eldre hysteriske søstre ved å vise fram sin revolver. I tillegg har hun regnfrakk og lommelykt. Alltid beredt.

  • Spøkelsesjakten var min favoritt. Der åler Nancy seg igjennom underjordiske ganger, hun skremmes av utstoppede fugler og blir innesperret i et kott. Alt for å hindre at to eldre søstre blir fralurt huset av en kynisk eiendomsspekulant. Ingen utdatert problemstilling, med andre ord. Litt utdatert er det nok at skurken støttes av en «negerkone» som jobber i huset.
  • Nancy Drew var ingen dårlig rollemodell for en 11-åring. Hun var seriøs, uforferdet og full av eget initiativ. Ikke var hun opptatt av utseendet sitt heller. Venninnene hennes, den gutteaktige George og den fetladne Bess, var mer gjenkjennelige og ga det hele litt hverdagslighet. Men jeg husker at jeg etter hvert begynte å lure på hvorfor ikke Nancy hadde noe arbeid og hvorfor kjæresten Ned alltid ble holdt på avstand.
  • 30 år seinere ville jeg gjerne formidle til min datter det positive møtet med bøkene gjennom Nancy Drew. Jeg troppet opp på Deichman og ba om nr. 2, «Frøken Detektiv og spøkelsesjakten». Bibliotekaren så sjokkert opp. Jeg kunne like gjerne ha bedt om siste nummer av Cocktail. Et ønske om en skikkelig hardcore pornobok hadde neppe rystet mer. Da bibliotekaren fikk summet seg, fikk jeg vite at den slags, det hadde de ikke på biblioteket.
  • Nei visst, jeg forstår at bibliotekene ikke kan kjøpe inn alt for sine sparsomme midler. Men behøver en ungdomsklassiker å ligge under den litterære verdighet? Jeg tror hovedpoenget er å få barn og unge til å lese. Om det de leser ikke er helt politisk og litterært korrekt, så får det heller være. Gleden ved å leve med bøker må begynne et sted. Stedet kan godt være en spøkelsesjakt med Nancy Drew.

Jeg har lest et utall bøker om den smarte jenta som dumpet borti alt. Hun var mitt første møte med boka. Hun var møtet med de stive permene, omslaget og sidetallene. Det å bla fra side til side og oppleve spenningen for sitt indre øye. Det å glede seg til neste bok før den forrige er ferdig.

Kort sagt, gleden ved å lese.