Frontal konflikt

Det er viktig for NRK å få saken om nakenklippet til å lyde prinsipiell, skriver Dagbladets mediekommentator.

DETTE ER LOV: Dette bildet hadde NRK rett til å vise, slo retten fast. Men ikke de etterfølgende bildene av en frontalt naken Gørild Mauseth, alene i båten.
DETTE ER LOV: Dette bildet hadde NRK rett til å vise, slo retten fast. Men ikke de etterfølgende bildene av en frontalt naken Gørild Mauseth, alene i båten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRK hadde lov til å vise et klipp fra «Brent av frost», den der man ser Gørild Mauseth ligge oppå en haug fisk, under en mannerumpe i bevegelse. Det de ikke hadde rett til å vise, var noen ekstra sekunder, der man ser Mauseth «fullt frontalt naken».

Stridens kjerne er sitatretten, retten medier har til å sitere fra kunstverk. Trashparodifilmen «Kill Bulljo» var tema i «Store studio». Derfor ville «Store studio»-redaksjonen vise den nå ikoniske scenen i robåten parallelt med parodien. I parodien ligger et par oppå hverandre på en haug sløyet fisk, men ikledd underbukser. Og gummistøvler.

Retten fant at NRK sitat fra fiskesamleiescenen var i god skikk, men ikke beslutningen om å vise Mauseth naken i neste scene. Dette fordi den scenen ikke var parodiert, og fordi NRK burde lagt vekt på at Mauseth var i mot at nakenscenen ble vist.

Slikt får lett mediene til å steile. Dels fordi et grunnprinsipp i journalistikk nettopp er å ta fakta og elementer ut av den kontekst andre ønsker dem presentert i, og presentere dem i vår egen. Det kalles redaksjonell behandling av stoff. Dels fordi redaksjoner opplever slikt som inngrep i redaksjonell frihet: De vil selv bestemme hva de skal trykke eller sende.

Fullt så enkelt er det ikke. De færreste ville forsvare for eksempel en kavalkade av nakenscener fra norsk film som illustrasjon av at nød nå må lære naken kvinne å spinne i disse finanskrisetider. Det ville virket spekulativt. Aksepterer man det finnes en grense, forsvarer man ikke lenger full redaksjonell frihet. Man diskuterer bare hvor grensen skal gå.

Mauseth rettsforfulgte ikke at fiskesexscenen ble vist i «Ut i vår hage» på NRK. Hun gikk til retten da scenen ble utvidet med bilder av det retten kaller «full frontal nakenhet». Der gikk hennes grense.

NRK kom til at nakenscenen skulle vises på direkten. Noen dager etter kom NRK til at samme scenen skulle sensureres på nett. Der gikk NRKs grense.

Nå vil NRK anke, og argumentere for at de fire sekundene naken tilleggs-Mauseth, etter den parodierte scenen, var helt redaksjonelt nødvendige. På direkten, i det minste. Slike saker er det viktig raskt å få til å lyde prinsipielle. Ellers lyder de lett så små.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer