Frontal konflikt

Det er viktig for NRK å få saken om nakenklippet til å lyde prinsipiell, skriver Dagbladets mediekommentator.

DETTE ER LOV: Dette bildet hadde NRK rett til å vise, slo retten fast. Men ikke de etterfølgende bildene av en frontalt naken Gørild Mauseth, alene i båten.
DETTE ER LOV: Dette bildet hadde NRK rett til å vise, slo retten fast. Men ikke de etterfølgende bildene av en frontalt naken Gørild Mauseth, alene i båten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRK hadde lov til å vise et klipp fra «Brent av frost», den der man ser Gørild Mauseth ligge oppå en haug fisk, under en mannerumpe i bevegelse. Det de ikke hadde rett til å vise, var noen ekstra sekunder, der man ser Mauseth «fullt frontalt naken».

Stridens kjerne er sitatretten, retten medier har til å sitere fra kunstverk. Trashparodifilmen «Kill Bulljo» var tema i «Store studio». Derfor ville «Store studio»-redaksjonen vise den nå ikoniske scenen i robåten parallelt med parodien. I parodien ligger et par oppå hverandre på en haug sløyet fisk, men ikledd underbukser. Og gummistøvler.

Retten fant at NRK sitat fra fiskesamleiescenen var i god skikk, men ikke beslutningen om å vise Mauseth naken i neste scene. Dette fordi den scenen ikke var parodiert, og fordi NRK burde lagt vekt på at Mauseth var i mot at nakenscenen ble vist.

Slikt får lett mediene til å steile. Dels fordi et grunnprinsipp i journalistikk nettopp er å ta fakta og elementer ut av den kontekst andre ønsker dem presentert i, og presentere dem i vår egen. Det kalles redaksjonell behandling av stoff. Dels fordi redaksjoner opplever slikt som inngrep i redaksjonell frihet: De vil selv bestemme hva de skal trykke eller sende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer