ET TØFT YRKE: Tilgang på alhohol er stor og hverdagen lite regulert. Mens arbeidslivet for øvrig er underlagt strenge krav, er det nærmest fraværende i underholdningsbransjen. Her ser vi Skambankt i aksjon. Illustrasjonsfoto: Anders Grønneberg
ET TØFT YRKE: Tilgang på alhohol er stor og hverdagen lite regulert. Mens arbeidslivet for øvrig er underlagt strenge krav, er det nærmest fraværende i underholdningsbransjen. Her ser vi Skambankt i aksjon. Illustrasjonsfoto: Anders GrønnebergVis mer

Fronter bedre helse for artister

OL-vinner Vebjørn Rodal og rockveteran Åge Aleksandersen på samme «scene».

OL-vinneren og rockveteranen skal fronte en konferanse om helseplager, belastningsskader og rus i underholdningsbransjen.

Numi-konferansen går av stabelen i Namsos Rock City 1. og 2. november.

Dit kommer utøvere fra ulike sektorer og helsefaglig personell fra Norge og Sverige. Dette blir det første seminaret om underholdningsmedisin i Norden.

D.D.E. og Sambandet - Vebjørn Rodal og Åge Aleksandersen er et ganske umake par, men de er enere innenfor hver sin gren og har mange opplevelser og mye på hjertet når det gjelder det helsefaglige.

Det sier prosjektleder i Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt (Numi), Terje Tranaas - som spilte i D.D.E. i ti år fram til 2002, og er i dag med som tangentspiller i Åge Aleksandersens Sambandet.

Ble ledd av Underholdningsmedisin er en nytt område. Da Tranaas, som er utdannet helsearbeider (tannlege) og har mer enn 20 års fartstid i norsk rock, snakket om det på Bylarm for noen år siden, ble han ledd av.

- Hvis en fotballspiller får problemer, vet trener hvilke instanser han skal kontakt for å få best mulig help, sier Tranaas og legger til:

- Når det gjelder kultur- og underholdningsarbeidere, er det langt mindre faglig hjelp å få. Det ønsker vi å gjøre noe med.

For mye alkohol Han sikter både til psykiske og fysiske belastninger, og ikke minst til rus. Han stusser over hvorfor det fremdeles er så mye alkohol med i bildet.

MANGE ERFARINGER: Åge Aleksandersen har opplevd musikkbransjen på godt og vondt, og vet hvor skoen trykker. På et stor konferanse om underholdningsmedisin skal han snakke om sine erfaringer. Foto: Lars Eivind Bones
MANGE ERFARINGER: Åge Aleksandersen har opplevd musikkbransjen på godt og vondt, og vet hvor skoen trykker. På et stor konferanse om underholdningsmedisin skal han snakke om sine erfaringer. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Underlig at det er så mye alkohol i forbindelse med spillejobber.

- Det er vel noe som henger igjen, sier Tranaas, som mener tilgangen til alkohol er altfor stor.

NUMI forsker på artisthelsa i Norge. Det er mange antakelser, men lite konkret kunnskap.

Psykiske plager I Norge er det i dag 75.000 artister innenfor et vidt kulturområde. Tar man med hele underholdningsbransjen er tallet 150.000, opplyser Numi.

- Vi tror at det er mer psykiske plager og mindre fysisk aktivitet blant kulturarbeidere. Men vi mangler eksakt kunnskap, sier Tranaas.

Konferansen samler det fremste av ekspertise og fagkunnskap på feltet.

Faglig tyngde I tillegg til Rodal og Aleksandersen, som skal snakke om sine erfaringer, kommer den svenske legen og professoren Töres Theorell fra Karolinska institutet i Stockholm.

Nestleder i Norsk Kulturråd, Arnfinn Bjerkestrand og fysikalsk dansemedisiner Tina Hessel og også blant faggruppen på Numi-konferansen.

OL-VINNER: Vebjørn Rodal vant OL-gull i 1996. Nå skal han dele sine erfaringer med underholdningsbransjen.

Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
OL-VINNER: Vebjørn Rodal vant OL-gull i 1996. Nå skal han dele sine erfaringer med underholdningsbransjen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Konferansen er myntet på både utøvere og støtteapparatet i kultur- og underholdningsbransjen.