Guri Solberg, «Århundrets stemme»

Fronter TV 2s nye lørdagssatsing: - Har lengtet etter dette

Guri Solberg skal lede «Århundrets stemme».

Tilbake til 60-tallet: Guri Solberg i 60-tallsrommet på St. Paulus sykehjem i Oslo. Som programleder for «Århundrets stemme» skal hun lose deltakerne i sangkonkurransen fra tiår til tiår. Foto: Lars Eivind Bones
Tilbake til 60-tallet: Guri Solberg i 60-tallsrommet på St. Paulus sykehjem i Oslo. Som programleder for «Århundrets stemme» skal hun lose deltakerne i sangkonkurransen fra tiår til tiår. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

(Dagbladet): Guri Solberg blir programleder for den nye lørdagssatsingen til TV 2, «Århundrets stemme». Ti artister skal dykke ned i musikken fra de ulike tiårene, med matchende stil og uttrykk.

Solberg er nåtidsutgaven av seg selv i den direktesendte sangkonkurransen. Men i anledning et programinnslag har hun dresset seg opp som en 60-talls Jackie Kennedy.

- 60-tallet var alt fra drakt og oppsatt hår til hippietidas flagrende gevanter. Jeg har alltid vært musikkinteressert, men for meg er det 90-tallet som står sterkest. Artister som The Smiths, No Means No, Smashing Pumpkins. Jeg husker hvilken strikkegenser jeg hadde på meg da jeg hørte på en bestemt Bjørk-plate, sier hun.

- Nostalgisk

Selv om Solberg har lang fartstid som programleder, blant annet fra fem sesonger av «Skal vi danse», er det en stund siden hun har vært direkte på skjermen.

- Jeg ble fast ansatt i TV2 i 2004, og får stadig nye prosjekter å jobbe med. Men jeg har lengtet etter et direktesendt helgeunderholdningsprogram. At det i tillegg er en musikkhistorisk reise, gjør det ekstra gøy.

Nosizwe Baqwa, William Hut, Øivind «Elg» Elgenes, Guri Schanke, Frida Ånnevik, Chris Medina, Daniel Owen, Jannike Kruse, Eirik Søfteland og Marianne Sveen er deltakerne i programmet, som starter 3. mars. Ivar Dyrhaug og Bertine Zetlitz utgjør ekspertpanelet.

Elsker musikk: Guri Solberg er også gift med en musiker, David Chelsom Vogt i The Real Ones. Foto: Lars Eivind Bones
Elsker musikk: Guri Solberg er også gift med en musiker, David Chelsom Vogt i The Real Ones. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg kjenner flere av dem fra før. Ivar Dyrhaug har jeg jobbet med tidligere og Elg var med i «Det store korslaget», som jeg var programleder for.

- Du er ikke redd for at «Århundrets stemme» skal bli for likt «Stjernekamp»? Begge deler er en direktesendt sangkonkurranser med kjente artister i nye roller.

- Jeg tror ikke det kommer til å bli det. «Århundrets stemme» er mer nostalgisk, med musikkhistoriske glimt. Jeg har lave skuldre, og ser for meg at det blir veldig gøy.

Heier på metoo-oppgjør

Selv om vi ikke har sett Solberg så mye på skjermen i denne typen programmer i det siste, har hun hatt nok å gjøre. I fjor høst var det innspilling av «Sommerhytta», som sendes til våren, og nylig har hun laget påskeprogram på Sjusjøen.

- Det var rett fra skitur med Sigurd Wongraven i Satyricon til dette her, så jeg skal ikke klage på variasjonen.

Etter 13-14 år i TV2 har Solberg vært med på at både programmer og arbeidsmiljø har endret seg.

- Har du noen erfaring med metoo-sakene som har kommet opp i det siste, blant annet i TV2?

- I mine mange år i mediebransjen har jeg opplevd en til tider tøff sjargong, men aldri vært utsatt for sextrakassering, sier hun og tilføyer:

- Jeg synes det er fantastisk at det har blitt en svær opprulling, og at TV2 også har tatt et oppgjør med denne kulturen. Det trengtes en utluftning, nå er vi inne i en ny æra der sterke kvinnelige ledere har tatt tak i problemene.

Ved siden av tv-jobbingen har Guri Solberg sin egen podkast, «Bra damer».

- Podkasten er et sideprosjekt, der er det bare jeg som bestemmer. De fleste jeg spør om å være med, sier ja. Den neste episoden jeg skal gjøre blir fra en scene i Bergen med Aurora Aksnes, i anledning kvinnedagen.

Podkast og pendling

Målet hennes med podkasten er å bli kjent med gjestene på en ny måte, og finne ut noe om dem som du ikke visste fra før.

- Kan du avsløre noe om deg selv som mange ikke vet?

- Jeg tror mange oppfatter meg som blid, med glimt i øyet. Men jeg kan også være ganske sur, og har nok mer alvor i meg enn det folk tror. Og så er jeg ikke spesielt glad i å gå på ski, he, he.

Solberg og musikermannen David Chelsom Vogt bor i Bergen med sine to døtre på fem og åtte år. På Instagram deler hun en del trøtte pendler-bilder fra tog og flyplasser.

- Vi har bestemt oss for å bo i Bergen, og jeg har ganske fleksibel arbeidstid. Det viktigste er å ikke la seg stresse, da blir du fort sliten av reisingen. Det gjelder å ikke ha for dårlig tid, og heller ikke for god tid.

- Som småbarnsmor har jeg innsett at det er bedre å overlate leggingen til en opplagt ektemann enn å så vidt rekke hjem og være en sliten utgave av meg selv, fortsetter hun.

- Hva synes døtrene dine om at mamma er på tv?

- De virker ikke nevneverdig imponert, så der får jeg ikke noe gratis. Jeg håper likevel de vil velge å se på meg på lørdagskveldene framover, sier hun lattermildt.

Det kommer uansett til å bli ekstra travle dager framover.

- Mannen min er i innspurten av en doktorgrad, samtidig som han nettopp har gitt ut ny plate med The Real Ones. I Google-kalenderen min står det at jeg kommer hjem kvart på åtte i morgen, mens han skal i et møte åtte. Heldigvis har vi gode hjelpere som stiller opp når det trengs.