LEDER

Frontfag blues

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Målt mot krav og forventninger er resultatet av meklingen i frontfaget og Norsk Industri magre greier. En total ramme for lønnsveksten på drøyt 3 prosent er som ventet, men på pensjonsområdet, som var det prioriterte området og det vanskeligste, kan det knapt snakkes om noe gjennombrudd. Vel ble partene enige om å gå sammen om å utrede tjenestepensjonsordninger som gir arbeidstakerne medbestemmelsesrett. Men det er langt fra det LO så for seg da representantskapet vedtok retningslinjene for årets oppgjør, og trolig langt fra hva de fleste forventet da Fellesforbundets leder Arve Bakke i januar sa at så for seg en løsning. Det utsagnet bidro sterkt til at LO valgte et forbundsvist oppgjør. Med gårsdagens resultat vil trolig mange i LO føle seg snytt.

NHO har utvilsomt trukket det lengste strå. Organisasjonen har hardnakket stått på sitt prinsipp om at pensjonsordningene skal ligge under bedriftenes styringsrett. Både i tidligere konflikter og i dette oppgjøret har NHO og organisasjonens foreninger, blant dem Norsk Industri, nektet å ta tjenestepensjoner inn i avtaleverket. At man nå skal utrede spørsmålet i fellesskap er ingen garanti for at NHO endrer sin holdning. Meklingsresultatet skal ut på uravstemning blant dem som er omfattet av industrioverenskomsten. Det antas at få vil stemme ned det anbefalte forslaget. Dermed er malen for årets oppgjør i alle andre sektorer satt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer