Frosken vil irritere i lang tid

Musikkindustrien tar konsekvensen av Crazy Frog.

(Dagbladet.no): At ringetoner og musikkrelaterte mobiltjenester er en milliardindustri, er knapt noen nyhet.


Men da Crazy Frog gikk til topps på britiske hitlister i juni, foran hjemmehåpet Coldplay, var det nok mange som likevel fikk seg et sjokk.

Crazy Frogs «Axel F» er historisk ved å være den første hitlåta som er basert på en ringetone. Ringetonen «Crazy Frog» ble remikset til en dance-låt av tyske Bass Bumpers, sammen med hovedtemaet i soundtracket fra Beverly Hills Cop-filmene

Musikkbransjen - som sliter tungt økonomisk - har innsett at de som reagerer på frosken med hoderysting og latter, risikerer å gå glipp av enorme inntekter.

Eksklusive låter

Hip hop-industrien - som ofte er i front når det gjelder å utnytte kommersielle nyvinninger - har trolig kommet lengst i å utnytte ringetonenes potensial.

Superprodusent Timbaland ble for eksempel nylig den første artisten som fikk lage sitt eget lille ringetone-minialbum.

Via Zingy.com - som er et samarbeidsprosjekt mellom MTV og Zingy Inc. - får amerikanske mobilbrukere anledning til å laste ned sju Timbaland-ringetoner som ikke er basert på eksisterende låter.

Zingy.inc har selvsagt klokketro på at kundene ønsker ringelyder som er laget eksklusivt for mobilmediet.

- Jeg regner med at vi vil gjøre mange tilsvarende avtaler i de kommende månedene. Vi har bare sett begynnelsen når det gjelder hva artister kan levere når det gjelder mobiltjenester, sa Zingy-direktør Andy Volanakis da Timbaland-avtalen ble annonsert.

«Yeah!»

Også andre hip hop-personligheter har gått hardt inn i mobilmarkedet.

Lil\' Jon har for eksempel potensial til å bli minst like irriterende som Crazy Frog, særlig når ringetonene av hans «Yeah!» og «What?»-utrop selger i bøtter og spann via tjenesten Blingtones.

Rapperen og produsenten jobber også med å utvikle sitt eget Lil\' Jon-golfspill for mobiltelefoner.

- Det er nytt og innovativt å lage musikk eksklusivt for mobiltelefonen. Jeg kan lage låter om at moren min ringer, eller kjæresten. Så mange ulike ting på så mange nivåer, sier han til LA Times ifølge The Guardian.

Def Jam-pioner Russell Simmons er en annen som har gått satser på mobilinntekter, gjennom selskapet Def Jam Mobile.

Ifølge LA Times tjener platebransjen inn nærmere 20 milliarder kroner årlig gjennom ulike mobiltjenester.

Filmen følger etter

Om du mener ringetoner generelt er irriterende, bør du stålsette deg for hva som kommer.

Også Hollywood forbereder seg nemlig på å gå skikkelig inn i mobilmarkedet, og første skritt er å selge ringetoner basert på filmdialog.

Selskaper som 20th Century Fox og Universal tilbyr både ringelyder der kjente karakterer ber deg om å plukke opp telefonen, og filmsitater.

- Dette er et kjempemarked. Folk siterer filmdialog hele tiden. Dette kan skaffe store inntekter, sier underholdningsadvokat Steven Masur til LA Times.

Billboard har verdens mest omfattende liste basert på nedlasting av ringelyder.

IRRITASJON ER GULL: Ringetonen «Crazy Frog» ble remikset til en dance-låt av tyske Bass Bumpers, sammen med hovedtemaet i soundtracket fra Beverly Hills Cop-filmene, «Axel F». Sånt blir det en hit av.
SATSER MOBILT: Superprodusent Timbaland.
<B>SATSER MOBILT: Lil\' Jon.