Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frost inn fra kulda

For fire år siden var hun en av Norges mest lovende platedebutanter. Så forsvant hun til tv-jobbing i NRKs «U»-redaksjon, før hun forsvant helt. Nå gjør Aggie Frost Peterson (26) platecomeback.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mamma synes jeg har vært litt lite i avisa i det siste. Mange har spurt hva som har skjedd. Nå kommer jeg endelig med ny plate, sier Aggie. Det siste halvannet året har artisten, tidligere kjent som Norges mest sexy kvinne, vært på felgen økonomisk, brutt med både NRK og sitt gamle plateselskap og laget ferdig sin nye plate sammen med samboeren Per Martinsen (35).

- Jeg har hatt perioder der jeg har begynt å føle meg gammel. 25-årsangst er ikke noe ukjent fenomen. Venninnene mine har vært innom det samme. Det er følelsen av at «nå må vi begynne å bli voksne» . Jeg har vært stressa på at det har tatt så lang tid å lage oppfølgerplata.

Sliten av «U»

Etter halvannet år i «U»-redaksjonen sluttet Aggie Frost ganske brått i NRK før jul i 2000.

- Det gikk ikke så bra å jobbe med musikk mens jeg var med i «U»-redaksjonen. Jeg ble sliten av å jobbe i «U», og jeg følte at jeg var på feil spor. Derfor sluttet jeg, forteller Aggie.

For Frost er musikk nattarbeid. Det fungerte overhodet ikke å kombinere netter i studio med dagjobben i NRK.

- Det nytter ikke å holde på til fire om morran når du skal være på jobb klokka 09.00, slik jeg måtte i «U». Jeg fikk en elendig døgnrytme, og ble ansett som en slask fordi jeg kom for seint. Hvis jeg skulle bli ferdig med plata før jeg var 30, måtte jeg bryte over tvert, forteller hun.

Futen på nakken

Årets lenge etterlengtede oppfølgeralbum, «Melodica», kommer på Universal Music. Frost forlot Sony Music etter debuten «Bedsit Theories» (1998). I tida som har gått mellom de to platene har hun vært blakk.

- Jeg har vært ufattelig blakk. Som en konsekvens har jeg måttet leve utrolig sparsommelig.

Hun er opptatt av musikeres økonomiske situasjon.

- Man blir ikke rik av musikken, det er helt sikkert. Det er litt for vanskelige vilkår for artister i Norge. Det er mange bekymringer knyttet til skatt og regnskap, man har ikke noe lønn å forholde seg til, inntekter kommer i hytt og vær, og man er nødt til å starte eget firma. Hvis ikke blir det bare rot. Den ene musikeren etter den andre går jo konkurs. Alle vennene mine har futen og kemneren på nakken. Det er bare jeg som ikke er skjønnsliknet.

Debuten «Bedsit Theories» lagde Frost sammen med sin daværende produsent Rune Lindbæk.

«Melodica» har hun laget sammen med kjæresten Per Martinsen, tromsøveteran kjent fra prosjekter som Mental Overdrive og Illumination. Aggie omtaler sin ni år eldre samboer som «teknobestefar» .

- Per og jeg har det veldig gøy sammen, både privat og når vi jobber sammen. Vi sitter og klekker ut ideer sammen - og er kjærester. Det føles helt naturlig å ha det sånn, sier hun.

Den elektroniske musikergjengen fra Tromsø utgjør et lite og tett miljø. Aggie gikk på skole med den ene halvdelen av Röyksopp, Torbjørn Brundtland. Kjæresten Per har en datter sammen med Bel Cantos Anneli Drecker.

Musikalsk avhengig

- Jeg har vært sammen med flere av gutta i det miljøet der. Og jeg har på en måte innsett at jeg er musikalsk avhengig av dem også. Jeg kan arrangere, programmere, spille instrumenter, synge og kore, men den nye plata hadde ikke blitt så bra uten Röyksopp, som bidrar på to låter, og Per. Vi kjenner hverandre så godt. Det er et tett miljø med en helt egen terminologi.

- Fikk dårlig selvtillit

Aggie har også ei fortid som modell. Hun karakteriserer moteindustrien som en forferdelig tullebransje.

- Jeg fikk dårlig selvtillit av å være modell. Du blir så stressa på hvordan du ser ut. Du må smiske med alle, blir møtt med falske smil overalt og skal bare gå rundt og se lekker ut hele tida. Det er en forferdelig ting å gjøre mot unge jenter. - Modell, plateartist og på tv. Er du en lykkejeger?

- Ja, kanskje jeg er det. Man søker jo lykke. Men nå har jeg lyst til å lage musikk jeg brenner for.

ISPRINSESSEN TILBAKE: Aggie Elisabet Grandal Peterson (26), bedre kjent som Frost, er tilbake med ny plate på nytt plateselskap. Hun har tatt kontroll over egen karriere gjennom selskapet Frost World Recordings. - Det er mitt lille imperium.
Hele Norges coronakart