Frosten kom tidlig

På under tjuefire timer kuttes vennskapsbånd over for alltid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Førsteinntrykket av «Frosten kom tidlig» er at dette er en veldreid ungdomsbok med fine personskildringer og god driv i handlingen.

Så melder refleksjonen seg om hva slags bok det er Arne Svingen har skrevet: Er det en typisk sosialrealistisk ungdomsbok om ungdoms livsvilkår, oppdatert til dagens storbyvirkelighet, blant annet med det større kulturelle mangfoldet? I så måte er det en aktuell og treffsikker bok.

Men den kan også leses som en tematisk mye spissere bok, om hvordan innslag av forstokket æreskodeks blir et livsfarlig fremmedelement i en ungdomskultur der en nokså uskyldig utprøving av seksualitet er naturlig og akseptert?

Stilisert grep

Plottet bryter med realismen ved at alle i vennegjengen får sin konkrete andel av årsaken til at det blinker i en springkniv etter festen. Dette nærmest stiliserte grepet trekker tolkningen i retning av en tematiserende bok, og at Svingen er ute i et nokså direkte og anklagende ærend mot kulturelle krefter som gjør at ei åpen ungdomstid fryser til.

At plottet ikke har topp troverdighet kan altså settes på kontoen for dramaturgiske valg for å oppnå en virkning. En svakhet er det derimot at enkelte trekk i boka forblir påstander som det er vanskelig å tro på, som vennskapet mellom Kyrre og Rashid. Eller at det noen gang har vært et intenst kjæresteforhold mellom Rashid og Susanne. Eller at Fatima velger å betro seg til nettopp Rashid om sin graviditet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.